Сделката за ръководствата на парламентарните комисии увеличава жизнените шансове на

...
Сделката за ръководствата на парламентарните комисии увеличава жизнените шансове на
Коментари Харесай

Реверансът на ПП-ДБ и лъвският пай за ГЕРБ

Сделката за управленията на парламентарните комисии усилва виталните шансове на кабинета " Денков ". Но по какъв начин ще наподобява тя в очите на гласоподавателите, пита Петър Чолаков.

Повече от три месеца откакто 49-тото Народно заседание стартира работа, то най-сетне избра ръководители на парламентарните комисии. ГЕРБ-СДС получиха лъвския къс - те ще управляват 15, Движение за права и свободи - пет, ПП-ДБ единствено три, а Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и " Възраждане " - нито една.

Сделката за комисиите е добре пристигнала за ръководещите. Заради честите препирни и кавги политическата структура, родена от болшинството в 49-тото Народно събрание, наподобява на моменти прекомерно неустойчива. Кабинетът и Народното събрание стартираха с доста ниско утвърждение - надлежно 20 % и на 100. Споразумението за управленията на комисиите би трябвало да заздрави управническата структура.

В основата на договорката е реверансът на мандатоносителя ПП-ДБ към ГЕРБ и Движение за права и свободи. По отношение на ГЕРБ това е изцяло разбираемо - те са част от кабинета, който поддържаха. Включването на Движение за права и свободи в договорката обаче осветява тази партия като третия сътрудник в структурата. В четвъртък Йордан Цонев обществено разгласи поддръжката на Движение за права и свободи за кабинета.

Лостовете в ръцете на Движение за права и свободи

Впрочем, гласувайки за държавното управление " Денков ", Карадайъ и Пеевски се обявиха най-малкото като побратими на новото държавно управление - без значение от по-късните им уточнения, че това било единствено знак за поддръжка на " конституционната промяна ". Впоследствие двамата благоразумно се изтеглиха от конституционната комисия. С наличието си там те провокираха отвращение в част от обществото, както и, със забавяне, в сътрудниците от ПП-ДБ.

Става дума за тактика, а не за случайност. Първо, от Движение за права и свободи демонстрираха на всички, че ръцете им са развързани и в случай че би трябвало Пеевски ще стане конституционалист номер едно в България. Второ - изтегляйки се от конституционната комисия, Карадайъ и Пеевски са го създали, с цел да получат нещо в подмяна. В последна сметка Пеевски отново ще се занимава с юридическа проблематика - в правната комисия, ръководена от Стою Стоев (ПП-ДБ).

Представители на Движение за права и свободи ще управляват комисиите по бюджет и финанси и по икономическа политика. От самото начало на кабинета " Денков " имаше клюки, че Движение за права и свободи е заело съществени позиции в министерството на стопанската система. Сега лостовете на придвижването в тази сфера, най-малко в Народното събрание, са забележими за всички. Движение за права и свободи ще ръководи и комисиите по превоз и известия, по околната среда и водите, както и тази за децата, фамилията, младежта и спорта.

Спорни персони отпред на основни комисии

От комисиите, ръководени от ГЕРБ-СДС, си коства да се отбележат най-малко три: по външна политика, енергетика и земеделие. Първата ще бъде управлявана от Бойко Борисов, като тук главният проблем не са толкоз оскъдните му знания по непознати езици, колкото фактът, че политическите ревери на водача на ГЕРБ носят голям брой съмнителни петна.

Репутацията на новия началник на енергийната комисия Делян Добрев също не е безупречна. Има непотвърдена информация, че той е бил сериозен претендент за включване в последния лист със наказания " Магнитски ". Шеф на земеделската комисия пък ще бъде Десислава Танева. През юни 2020-а година, когато тя бе министър на земеделието в третото държавно управление на ГЕРБ, бе оповестен абсурден запис, на който се чува по какъв начин наставлява производители на зеленчуци да си мълчат за измамите с евросредства.

Сделката за управленията на парламентарните комисии усилва виталните шансове на кабинета " Денков ". България се нуждае от постоянно, работещо, проевропейско държавно управление. Ала изтикването на опозицията настрана, както и противоречивите персони, които оглавиха някои от основните комисии, ще задълбочат казуса с сериозно ниското утвърждение на гласоподавателите към Народното събрание и " структурата ".

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР