Политиците ни се надяват, че все нещо някак си ще

...
Политиците ни се надяват, че все нещо някак си ще
Коментари Харесай

Социологът Иво Желев очаква пак фрагментиран парламент, в който безсилни политици правят безпринципни съглашения

Политиците ни се надяват, че все нещо някак си ще им се получи и по тази причина стигаме до там, че все по-малко хора гласоподават. И че, в случай че преди десетина години избори се печелеха с 1-1,3 милиона гласоподаватели, сега избори се печелят с 600 хиляди. Аз персонално чакам, че в действителност някакво такова число гласоподаватели сред 600-700 хиляди ще гласоподава за ГЕРБ. Това сподели в аудиокаста на “Фокус " “Това е България " социологът Иво Желев.

" Накрая може теоретично да бъде определено ръководство с 12 гласа, с 32 гласа, и така нататък, все има доста надолу къде да вървим. Но отново дублирам, когато нямаш артикул, хората си губят мотивацията да гласоподават. Особено тази сглобка много-много ерозира, трови терена, безпринципните обединения, обещаваш едно, след това гневно се нахвърляш върху политическия конкурент. И по-късно обясняваш на хората, че то това е допустимо най-хубавото и единственото допустимо решение, в името на някакви още веднъж цели, като тези, които загатнах - евро, Шенген, война и така нататък Това няма по какъв начин да не трови и всички търпят репутационни и чисто количествено измерими електорални вреди. Резултатите на “Промяната " и на “Демократична България " в по-малка степен се дължат точно на това. Няма по какъв начин хората да те изберат, с цел да смениш системата и разпоредбите, и елита. Да кажеш, че ще вкараш Борисов в пандиза и след това да тичаш и да целуваш ръка. Няма естествен гласоподавател, а това бяха, дръзвам да настоявам на “Промяната " едни много мислещи хора, които дадоха доверие на Кирил Петков и Асен Василев. И какво се получава от тук нататък, още доста години хората няма да се доверят на някой, който ще каже, че ще смени политическият хайлайф с некорумпирани, не търкаляли се до момента по 4-5 партии млади, образовани на Запад сполучливи експерти и така нататък Всеки ще си каже: ами, това към този момент сме го гледали, ще дойдат отново същите, като тези на Кирил и Асен. Разбира се, вреди има и за ГЕРБ, това е обикновено ", добави социологът.

Според него Има Такъв Народ получава един напълно порядъчен %, тъй като хората не престават да търсят някакви други възможности. Резултатите на “Възраждане " също са доста високи сега. ГЕРБ също ще загуби няколко десетки хиляди гласа, по отношение на предходните избори.

" Но сега количествените прогнози не са толкоз значими. Да, в електоралните изследвания сред 45 и 48% споделят, че твърдо ще гласоподават, а действително какъв брой ще са, на предишните избори бяха 40-41%. Вероятно, съгласно мен, ще паднем под 40%. А в случай че нямаше избори 2 в 1, нали там към този момент отивахме твърдо на под 2 милиона и за единия, и за другия избор. Но в този момент най-вероятно ще бъдат 2,3-2,4 милиона.

Намаляването на % на гласуващите, на броя на гласоподавателите не се дължи единствено на отвращението на хората от политическата класа и от неприятните предложения на партиите, то се дължи и на демографския срив. Защото в случай че ние понижаваме с 50 000 души на година, естествено, че и от там идва.

Да, делът на възрастните се усилва непрестанно, междинната възраст се усилва непрестанно. Само до преди 15-ина години междинната възраст беше под 40 години, сега отиваме съгласно мен на може би 45 междинна възраст. Само за съпоставяне, бях гледал в Косово, междинната възраст беше 29 години. Виждаме какво е една млада и витална нация и до къде сме се докарали ние ", сподели още Иво Желев.

Много огромният ни проблем, по думите му е, че най-после 800 хиляди, или милион души, ще би трябвало да гледат останалите 5 милиона. Международният валутен фонд предлага увеличение на осигурителната тежест на база на действителната сума, която получава работещият, както и прогресивна канара подоходна. Но когато е дребен броят на работещите ти и половината да им вземеш, то отново няма да стигне за тези, които разчитат на преразпределението през обществената система.

" Генерално казусът е подобен, има доста малко хора, които ще заплащат налози, това е. Но това си го мислят тези, които желаят промяна на модела. Левицата предлага сходни неща, въпросът е, че няма пари в страната, това би трябвало да стане и този парещ картоф ще си го трансферират известно време.

Без парламент няма по какъв начин да стане, тъй че не могат да го натресат като решение на някое служебно правителство-бушон. Така че тези, които ръководят през идващите години ще се наемат и с тези доста непопулярни решения. Но това им е работата на ръководещите.

Според социолога, това обединяване на лявото, което стартира Корнелия Нинова, без присъединяване на действителните, по-големи, по-значими леви субекти, не е нищо, не носи никакви гласоподаватели. То по-скоро беше направено като някакъв първомайски ход за разкриване на акцията.

" Българска социалистическа партия сега не я чакат положителни неща. Левицата е разединена доста евентуално, тъй като Българска социалистическа партия не може да я сплоти. Всички тези хора, които вършат тези 4 листи, те не могат да работят с Нинова. И затова, в един миг към този момент самата Нинова от поръчител за опазване на лявото, се трансформира в спънка за неговото обединяване. Без да считам, че тези други водачи са кой знае какъв брой по-добри като качество от самата Нинова, тъй като и тя като всеки човек политик си има своите плюсове и своите минуси. Големият минус на Българска социалистическа партия е също неналичието на стратегическо мислене. Нашите леви политици, огромна част от тях, считат, че като се подмятат, ето нали в този момент е Великден, като се подмятат трохи на общественото дъно под формата на 60 лева, 80 лева на Великден и на Коледа и с това сме спечелили обществените низини. Това няма по какъв начин да стане, по-скоро това, което дават поръчка, че ще вършат Ваня Григорова и Мая Манолова е по-в вярна посока, съгласно мен. Те желаят да активизират и канализират скритата сила на общественото дъно за политическо деяние. Не знам дали е допустимо, само че в последна сметка знаете Гео Милев какво беше споделил “за вековната завист на тога ". Това в миналото, по някакъв метод може би ще избие, не знам. Въпреки че разделянето, атомизацията на обществото, това, че политиците и въобще нашата система от организации за обществено включване, разнообразни институции и организации, те в такава степен са абдикирали от тези си функционалности, че са оставили хората безусловно на произвола да се оправят поединично. И когато естественият инстинкт и блян на хората да се сплотяват за общи дейности и за отбрана на общностни ползи, когато това е ликвидирано, може пък робът в никакъв случай да не въстане, не зная. Предстои да забележим.

Естествено, че сме превзета страна. Като цяло България наподобява на една от десетките феодализирани общини на територията си, просто мащабът е по-голям на национално равнище. И е обикновено да сме на това място в Европа, всичко си има аргументи и резултати. Нищо не чакам от тази акция, чакам един още веднъж фрагментиран парламент, в който безсилни политици на база на конюнктурни ползи, свързани с въздействие и пари се пробват да създадат някакви безпринципни споразумения.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР