Световната война започна. Харесва ли ви или не, войната на

...
Световната война започна. Харесва ли ви или не, войната на
Коментари Харесай

The Telegraph: Световната война започна

Световната война стартира. Харесва ли ви или не, войната на Русия против Украйна не е дребна районна война, а част от по-мащабна война. Тази на властническите страни против свободните страни, написа The Telegraph.

В единия ъгъл са Русия и нейните съдружници от Иран, Китай и Северна Корея. Проблемът за демократичните страни е, че единствено властническите страни осъзнават, че това е международна война, и я възприемат като такава.

Украйна сега е в неизгодна позиция поради слабата реакция на западните страни. Но в случай че това се промени и те се разсънят, Русия може да претърпи бързо и трайно проваляне. Такова, което ще даде урок и на другите автокрации.

За богатите и свободни страни може да е утешително да мислят за протичащото се в Украйна като за една районна, дребна война. Противопоставяне единствено на две страни. Но това в действителност в никакъв случай не е било по този начин.

Русия активизира своите съдружници: Иран доставя смъртоносни дронове на Москва, Северна Корея – снаряди, а Китай жизненоважните за съветската военна промишленост съставни елементи, попаднали под наказания.

Дроновете „ Шахед “, които към този момент се строят и в Татарстан, дадоха на руснаците преимущество, което те нямаха след нашествието: относително на ниска цена оръжие за поразяване на цели надълбоко на украинска територия. Тази акция на гнет визира голям брой градове и села в цяла Украйна, отбелязва украинският Център за отбранителни тактики.

Северна Корея, в края на предходната година, реши един от най-сериозните проблеми на Русия: дефицитът на артилерийски снаряди. До средата на 2023 година украинските сили се радваха на преимущество в огневата мощност пред съветските сили – и по една елементарна причина. Западът даде повече артилерийски муниции на Украйна, в сравнение с Русия получи от своите сътрудници. През януари 2024 година това се промени. В Конгреса на Съединени американски щати републиканците блокират отпущането на нова военна помощ на Киев, а Москва и Пхенян се спогажда за замяна на храна против милиони снаряди.

Сега Русия получава повече патрони, в сравнение с Западът изпраща на Украйна, с помощта на непрекъснатите доставки на муниции от Северна Корея. Централна роля във военните старания на съветския агресор играе и Китай. Санкциите лишиха съветската оръжейна промишленост от микроелектроника и други съставни елементи, само че Русия ги заобиколи благодарение на китайците. По данни на Associated Press Китай обезпечава 90 % от вноса на микроелектроника в Русия.

Русия не може да завоюва в Украйна без съдружници от целия свят, както Украйна не може да завоюва войната без помощта на своите съдружници. Да, на фронта се бият руснаци против украинци, само че това е един по-широк световен спор. Залозите също са световни.

Американският военачалник Кристофър Каволи предизвести, че Русия не има намерение да спре в Украйна и че съветската опасност е хронична.

Републиканци в Конгреса настояват неправилно, че войната в Украйна не е проблем на Америка. Това сигурно не е позицията на Техеран, Пхенян и Пекин. Автокрациите по света към този момент третират войната в Украйна като международна. Те поддържат Русия и концепцията, че една страна може да нападна, унищожава и превзема когато и където си изиска. И тук значимият въпрос е ще отговорят ли демокрациите по света и ще поддържат ли правото на Украйна и страни като Украйна да бъдат самостоятелни и сами да избират ориста си, написа обстоятелства.бг.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР