"Сделката за EVN е пример за брутална пазарна манипулация", обяви

...
"Сделката за EVN е пример за брутална пазарна манипулация", обяви
Коментари Харесай

Мавродиев: Брутална манипулация по сделката за EVN

"Сделката за EVN е образец за брутална пазарна операция ", разгласи през днешния ден основният изпълнителен шеф на Българската банка за развиване Стоян Мавродиев, представен от Дарик Нюз.

Като някогашен ръководител на Комисията за финансов контрол (КФН) в интервала 2010-2016 година Стоян Мавродиев даде показания пред Специализирания углавен съд по делото, формирано поради продажбата на държавния дял от EVN.

Подсъдими по него са някогашните министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, на които прокуратурата повдигна упрекнати поради занижените цени на договорката. С обвиняване по делото се снабди и предприемачът Иво Прокопиев, който съгласно прокуратурата е подбудил Дянков през 2010 година да разпореди на шефа на организацията за приватизация да разпореди оценката на последните държавни 33% в EVN на консултантската компания "Булброкърс ". Целта, съгласно държавното обвиняване, е била капиталовият медиатор за продажбата на миноритарния дял да получи полза от над 1,2 млн. лв..

"Аз неведнъж споделям през годините, че това е типичен образец за брутална пазарна операция, довела да съществено нарушаване на ползите на българската страна, изразяващо се в загуба на десетки милиони левове. От една страна, това е нанесло вреди на българския бюджет и на данъкоплатците, а от друга – препятствало е опцията тези средства да отидат за потребни действия ", разяснява след правосъдното съвещание Мавродиев.

Според него поради дейностите на "Булброкърс " страната ни не е съумяла да реализира действителната пазарна цена, на която да продаде оставащия държавен дял на енергоразпределителното сдружение, с което е доста ощетен държавният бюджет.

"След като направихме инспекциите на "Булброкърс ", след приключването на аукциона за продажбата на акциите на EVN, тогава се откриха всички тези нарушавания ", посочи някогашният ръководител на КФН. Той изясни и механизма на пазарната операция.

"В рамките на малко време – към 15 минути, се подават поръчки за покупка на избрани размери акции, като цената се усилва с към 1% на всяка последваща поръчка. В последна сметка тези покупко-продажби, по единично и в цялост, на практика блокират опцията на останалите евентуални купувачи да си купят акции в този аукцион ", счита Мавродиев.

Според него това разновидностите са били два. Първи – всичко купува EVN, а втори – блокиране на останалите предложения, тъй че никой различен да не може да купи акции, което на процедура проваля на процедура аукциона. "Очевидно се е осъществила хипотезата по вид едно ", заключи Стоян Мавродиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР