Счупени прозорци. Пълни с кал улици. Отчаяно търсене на изчезналите.

...
Счупени прозорци. Пълни с кал улици. Отчаяно търсене на изчезналите.
Коментари Харесай

Свирепостта на урагана Отис смая експертите по ураганите и се противопостави на прогнозните модели. Ето защо.

Счупени прозорци. Пълни с тиня улици. Отчаяно търсене на изчезналите. Това са последствията от една от най-катастрофалните стихии, връхлитали Акапулко от десетилетия.

Яростта и бързото усилване на урагана Отис изненадаха както синоптиците, по този начин и специалистите по ураганите.

Скоростта напразно скочи със 115 благи в час за един ден. Обикновено лишава доста повече време за подобен тип нарастване. Скоростта на усилване на Отис е втората най-бърза записана в съвремието, заяви Националният център за ураганите. Промяната накара Центъра да опише бедствието като „ призрачен сюжет “.

скорошно изследване, оповестено в Scientific Reports.

„ Това, което демонстрират тези разбори, е, че с течение на времето има... нараснали шансове бурите да се засилят най-бързо в райони, които включват тропическия източен Атлантик, район по продължение на източното крайбрежие на Съединени американски щати и южната част на Карибите Море “, сподели доктор Андра Дж. Гарнър, създател на проучването.

Изследването сочи затоплящата се планета като причина за по-силните стихии. През 2023 година се следиха извънредно високи температури на повърхността на океана. Отис, да вземем за пример, мина през 88-градусови повърхностни води, преди да се удари в Мексико. По същия метод ураганът Идалия бързо се ускори от вихър от категория 1 до стихия от категория 4, преди да удари крайбрежието на Флорида през август.

„ Не бихме виждали толкоз мощни урагани, в случай че нямахме топлия океан, Карибско море и Мексиканския залив “, сподели Ричард Наб, метеоролог в The Weather Channel и някогашен шеф на Национален център за урагани. — Това е горивото.

Сега NOAA изпраща дронове във въздуха, на водата и под повърхността на океана, с цел да планува по-добре по кое време изискванията могат да причинят бързо усилване.

„ Мислете за океана като за контейнер за газ за урагана, който е моторът “, сподели Кнаб. „ Колкото повече високооктаново гориво му давате, толкоз повече той може да форсира във връзка с оптималната си скорост, а горивото, което употребяват, са топлите води на океана. Ураганът преобразува силата в океана в ниско налягане, което генерира целия вятър. "

Изследователи от NOAA, Националната администрация за океаните и атмосферата, също употребяват изкуствен интелект или AI, с цел да проучват бързо тези данни.

„ Изкуственият разсъдък се изследва, с цел да пресее цялата тази информация, идваща от планирани модели, което ни оказва помощ да вършим по-информирани човешки прогнози въз основа на цялата тази неустановеност “, сподели Кнаб. „ Голяма част от страната е уязвима на вътрешни въздействия и това може да значи вътрешни наводнения, които могат да наводнят цели общности, както видяхме с Айда. Това може да значи мощни ветрове, каквито видяхме в щата Охайо, откакто ураганът Айк пристигна на брега в Персийския залив на Мексико през 2008 година и вижте какво се случва във вътрешните региони на Калифорния с урагана Хилари по-рано тази година. "  

Този прогрес в технологиите не можа да приготви хората от Акапулко за това, което трябваше да пристигна от Отис. Два дни след стъпването на сушата хиляди останаха без ток и връзка. Прекъсванията и опустошената инфраструктура до момента не разрешават на управляващите да съумеят да проучат цялостния размер на вредите.

Сега метеоролозите наблюдават от близко океана, с цел да видят какво следва. Сезонът на ураганите в Атлантическия океан завършва едвам на 30 ноември. 

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР