Сборник с лични истории на седем семейства, потърсили международна закрила

...
Сборник с лични истории на седем семейства, потърсили международна закрила
Коментари Харесай

Сборник на БЧК разказва истории на бежанци в България

Сборник с персонални истории на седем фамилии, потърсили интернационална протекция в България, бе показан в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция.

Историите са на бежанци, които нямат различен избор, с изключение на да изоставен родните си домове, сподели заместник-генералният шеф на БЧК доктор Надежда Тодоровска. Тя означи, че някои от тях са избрали целеустремено България, а други инцидентно са попаднали в страната.

Много се веселя, че избрахме България и държавното управление оказва помощ на всички украински бежанци, сподели 18-годишният Вадим от Днепър, Украйна, чиято история е включена в сборника. Той е пристигнал в България с майка си и двамата си братя поради военните дейности в родината му. Планирам да изучавам в България и да остана да пребивавам тук, добави той.

Не съм виждала нито един път отрицателно отношение към украинските бежанци, сподели Ксения от Киев. Тя е пристигнала с щерка си, която се занимава с живописен гимнастика. Избрали са България, тъй като се намира покрай Украйна, както и поради неголямата езикова преграда и положителната школа по художествена гимнастика. Ксения благодари на БЧК за поддръжката.

Основен проблем у нас остава неразбираемата интеграционна политика към бежанците, счита доктор Тодоровска. Според нея по-ясни нормативни документи ще разрешат на всички да намерят своето място в България.

Целта на плана е среща сред напусналите дома си, които виждат България като своя втора татковина, и българското общество, сподели ръководителят на плана Нела Вампорова. Според нея хората, избрали да останат тук, намират своя път благодарение на българските жители. Предстои представянето на социологическо изследване в границите на плана за бежанците в България и нашето отношение към тях.

Сборникът е по план „ Да опознаем другия “, основан с финансовата поддръжка на фонд „ Убежище, миграция и интеграция “, съфинансиран от Европейския съюз и се осъществя от БЧК и Държавна организация за отбрана на детето.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР