Сблъсъкът между Литва и Китай заради Тайван е на път

...
Сблъсъкът между Литва и Китай заради Тайван е на път
Коментари Харесай

Сблъсъкът с Китай може да донесе на Литва тайвански инвестиции в производството на микрочипове

Сблъсъкът сред Литва и Китай поради Тайван е на път да донесе изгоди за балтийската страна, а точно вложения в производството на микрочипове. Заради дипломатическото доближаване сред Литва и Тайван управляващите в Пекин постановиха ембарго освен върху литовския експорт, а даже и върху артикули от други европейски страни, съдържащи литовски елементи. В отговор Тайван разгласи капиталов проект за 200 млн. $ за своя европейски съдружник, който носи опцията за съдействие в областта на чиповете, написа Politico.

Това се случва на фона на изоставането на Европа в основната промишленост, обвързвана с полупроводниците, и на фона на желанието на Европейски Съюз да остане конкурентен на Съединени американски щати и Китай, като развие производството на микрочипове. Инвестиционните проекти на Тайван в Литва още не са финализирани и се чака мнението на екип от тайвански специалисти през идващите няколко месеца. Но тази самодейност може да трансформира балтийската страна в мост за останалия европейски пазар на полупроводници.
Успех за Вилнюс
Най-високопоставеният тайвански посланик във Вилнюс - Ерик Хуан, показва: " За първи път тайванското държавно управление образува подобен капиталов фонд. Когато изследваме опцията за вложения в Литва, свързани с полупроводниците, ще обсъдим въпроса в светлината на целия пазар на Европейски Съюз, тъй като тогава ще бъде по-устойчиво и доходоносно ".

Успех за Литва е даже споменаването на партньорство с световен състезател като Тайван. Влиятелната Тайванска компания за произвеждане на полупроводници (TSMC) е подложена на напън от страна на доста непознати държавни управления да диверсифицира производството си. Но до този миг Тайван се отнася към офертите извънредно внимателно, като единствено стратегически сътрудници като Съединени американски щати и Япония получават чипове.
Реклама
Някои обстоятелства обаче са до известна степен отрезвяващи. Например препоръчаната тайванска инвестиция е прекомерно дребна спрямо това, което ще е належащо за една изцяло работеща фабрика - инвестицията за фабриката на TSMC в Аризона, която ще стартира да действа през 2024 година, е 12 милиарда $. От Европейската комисия също по този начин показват терзание за финансовата и логистичната дарба на Литва да вкара в употреба подобен обект, за който е належащо на ниска цена електричество и изобилни водни запаси.
Собствена роля в системата
Ерик Хуан признава, че ще бъде мъчно за обособена страна от Европейски Съюз да преповтори тайванския модел, т.е. разполагането с цялостна система за произвеждане и доставка на микрочипове. Но по думите му обособените страни би трябвало да развият своята лична роля в системата, като Тайван има намерение да помогне на Литва да се концентрира върху една изключително търсена област - развиването на експерти.

Междувременно тази седмица ще се състои среща на външните министри на Европейски Съюз, на която ще се разискват връзките на съюза с Китай, както и китайската комерсиална обсада против Литва. Вероятно фокусът ще бъде върху Зимните олимпийски игри в Пекин на фона на упованията европейските страни да потвърдят дали ще се причислят към Съединени американски щати и Англия в дипломатическия протест на събитието поради нарушаванията на човешките права в Китай. Обща позиция обаче ще бъде реализирана мъчно, защото страни като Белгия и Австрия към този момент обявиха, че няма да изпращат публични представители, до момента в който Франция би трябвало да изпрати някого, тъй като ще е хазаин на идната Олимпиада.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР