Съзнателно предпочетох да стоя малко в сянка“, каза в ексклузивно

...
Съзнателно предпочетох да стоя малко в сянка“, каза в ексклузивно
Коментари Харесай

Георги Първанов: Защо трябва да има управление без ДПС? Те са един сговорчив и предсказуем партньор

„ Съзнателно избрах да заставам малко в сянка “, сподели в извънредно изявление пред БТВ президентът Георги Първанов (2002-2012 г.).

„ Непрекъснато се повтарят едни и същи тези. Като видя някой, и към този момент знам какво ще каже. Опитвам се да чета, колкото се може повече. Имам огромна библиотека и списък. Опитвам се да бъда със фамилията си и с моите шест внука. Опитвам се да пътувам повече, само че не мога да избягам от това, което виждам и слушам “, добави той.

„ В контакт съм с сътрудници и съратници. Това е моята дейна позиция – да оказвам помощ, доколкото мога, на левицата, към която числя се. Това беше забавна среща. Събраха се над 500 души от цялата страна – от Българска социалистическа партия, от „ Левицата “ и други леви организации. Не мога да се наемам с прогноза какво ще се случи с тези хора. Да не стане по този начин, както с всички нас. Навършиха се 10 години, откогато ме изключиха от Българска социалистическа партия. „ Алтернатива за българско възобновление “ (партия АБВ, основана от Първанов след напускането му на Българска социалистическа партия – бел. ред.), взе участие като част от коалиция „ Левицата “, дружно с „ Движение 21 “, „ Социалдемократи “, „ Земеделци “ – добър кръг от леви обединения. Това е част от цялото ляво. Винаги съм желал, а преди време и го постигнахме, да имаме една необятна лява коалиция, която да бъде опция “, сподели президентът.

„ В дейната политика не бих се върнал. Това не е моята политическа ера. Тези политически средства, които виждаме, не са тези, с които по мое време се боравеше. Дори и с Иван Костов, с който сме имали непримирими връзки в политиката, връзките ни бяха законни. Както се споделя в казармата – той биеше опозицията по правилник. Сега няма никакъв ред, тъй че без мен “, безапелационен бе Георги Първанов.

„ Може ли някой да се ангажира с прогноза, която ще се окаже вярна? Не съумяха да си разделят баницата и по тази причина сглобката се разсъхна по подобен противен метод. Случаят с митниците сподели, че върви непрестанен развой за преразпределение. Борбата за Министерството на външните работи стартира още преди разпадането на обединението. Тази битка не мога да си я обясня въз основата на моя опит в предходните години. Сигурно сегашните партии желаят да имат един лост повече да се докарат пред своите западни сътрудници. Други пояснения нямам. Може би желаят да заличат някаква диря “, разяснява той.

„ Нямам пояснение за какво министър председател желае да е и външен министър. Димитър Главчев, при цялото ми почитание към него, тъй като сме били съперници в политиката, не е готвен за такава служба. Аз не бих могъл да бъда външен министър и си го споделям. Той несъмнено има друга упоритост. Назначеният длъжностен външен министър Стефан Димитров е един доста добър експерт. Познавам него и една плеяда български дипломати, които изнесоха договарянията с Европейския съюз и НАТО. Отношението към него е меко казано обидно “, твърди Първанов.

„ България може да бъде взаимен съдружник, само че в избрани граници. Не би трябвало да сме по-големи католици от папата. Не ни приляга да сме ястреби, изключително когато става въпрос за район, непосредствен до нашия. Тази взаимност може да е изразена по разнообразни способи. Не във всеки случай с изпращане на оръжието, което ще съберем от нашите хранилища, още по-малко с бойци. Познавам доста външни министри. Нека оставим на дипломатите да вършат дипломацията. Българската позиция би трябвало да бъде в интерес на мира. На втория ден след началото на войната в Украйна от АБВ направихме конференция, на която се обявихме за неотложно помирение и бързи договаряния за мир. Смятам, че и в този момент това е решението, което би трябвало да бъде подкрепено “, изясни Георги Първанов.

„ Във всеки случай министър председател да бъде и министър на външните работи би посочило недостиг на дипломатически фрагменти, което сигурно не е правилно. Това не е теза, която можем да приемем. Премиерът Димитър Главчев не може да откри решение в комплицираната обстановка, в която се намира в връзките си с партиите от сглобката и в връзките си с президента. Не желая да се слагам на мястото, на който и да е длъжностен министър председател след измененията в Конституцията “.

Според него занапред ще се виждат какви ще са резултатите от измененията в главния закон и напомни, че се чака решение на Конституционния съд:

„ Подозирам, че решението на Конституционен съд няма да бъде положително и множеството ще бъдат отхвърлени “.

„ Аз съм бил президент. За тези два мандата не съм направил опит да образувам нито едно служебно държавно управление. Моята упоритост не е била да разполагам и с изпълнителната власт. Не желая да разясня сътрудника Румен Радев. Трябваше да има промяна, само че трябваше това право да бъде оставено на президента, тъй като Радев ще си отиде, ще пристигна различен президент – отново ли би трябвало да променяме Конституцията? “, разяснява той.

„ По един метод се отнасяше ГЕРБ към АБВ в обединението през 2014 година По различен метод се отнасяше към патриотичните организации през 2017 година. По трети метод евентуално наподобяват връзките в този момент. Не бих предложил на „ Левицата “ да влезе в коалиция с ГЕРБ, само че не може да се зачеркне съдружното ръководство при тези резултати, които получаваме на избори.

Не беше елементарно през 2005 година да събереш на една маса Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Ахмед Доган. Това се случи и се случи трайно. Четири години тази коалиция беше бетон. Защо би трябвало да има ръководство без Движение за права и свободи? Те са един отстъпчив сътрудник. Аз преди време подадох ръка към Движение за права и свободи. Водихме разговор и се разбрахме. Движение за права и свободи са предсказуем сътрудник в ръководството. След това се случиха много неща. Върху Движение за права и свободи се стовариха много подозрения, които някой желае да скрие със прикрито контактуване. По-добре нещата да се извадят нескрито и да се покажат на хората. Лично аз съм запазен към глобата против Делян Пеевски по закона „ Магнитски “. Ако някой е сбъркал и е стъпил изкривено, дано българската правосъдна власт и прокуратурата да му търси сметка “, сподели още президентът Георги Първанов (2002-2012 г.).

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР