Създаването на нов вид многостранна система за търговия – пазар

...
Създаването на нов вид многостранна система за търговия – пазар
Коментари Харесай

Правителството одобри проект на закон за пазарите на финансови инструменти


Създаването на нов тип многостранна система за търговия – пазар за напредък, нови благоприятни условия и изисквяния по отношение на капиталовите медиатори при потреблението на така наречен алгоритмична търговия (биткойн) са заложени в утвърденият от Министерски съвет план на нов Закон за пазарите на финансови принадлежности (ЗПФИ).

С него в българското законодателство се вкарват условията на Директива 2014/65/ЕС по отношение на пазарите на финансови принадлежности, както и ограничения по използването на Регламент (ЕС) 600/2014 по отношение на пазарите на финансови принадлежности.

Тяхната цел е увеличение прозрачността на пазарите на финансови принадлежности, по-добра отбрана на вложителите, подсилване на доверието и недопускане на нерегламентирана търговия с финансови принадлежности.

Законопроектът надгражда в този момент съществуващия юридически режим на организацията и активността на капиталовите медиатори и контролираните пазари на скъпи бумаги, като се резервират условията на настоящия към сегашния миг ЗПФИ във връзка с условията за лиценз, финансова адекватност и ликвидност на капиталовите медиатори и други

Въвеждат се подробни условия за добра известност, професионална подготовка и опит на членовете на управителните и контролните органи на капиталовия медиатор. Запазва се и до момента съществуващият режим на утвърждение на членовете на управителните и контролните органи на капиталовия медиатор.

Нов миг в предлагания законопроект е опцията капиталовите медиатори да подписват контракти с обвързани сътрудници. Обвързаният сътрудник може да бъде физическо лице или комерсиално сдружение, което против заплащане може да дава избрани услуги от името на един капиталов медиатор и на негова цялостна и безусловна отговорност. Законопроектът планува обвързаните сътрудници да се записват в Комисията за финансов контрол откакто удостоверят, че дават отговор на нормативно откритите условия за обучение, опит и добра известност.

Регламентирани са случаите, свързани с придобиването и увеличението на квалифицирано присъединяване в капиталов медиатор. Проектът дефинира и условията за вътрешна отчетност, вътрешен надзор, ръководство на рисковете, вътрешен одит, политики за възнагражденията, ръководството на спорове на ползи и други

Ново по отношение на актуалната нормативна уредба е въвеждането на условия, които капиталовите медиатори би трябвало да съблюдават при потреблението на така наречен алгоритмична търговия. Развитието на технологиите през последното десетилетие разрешават участниците на финансовите пазари да употребяват алгоритмична търговия, при която компютърен логаритъм дефинира автоматизирано детайлите на нареждането при лимитирана или нулева човешка интервенция.

Предвижда се и основаването на нов тип многостранна система за търговия – пазар за напредък. При него не по-малко от 50 на 100 от емитентите, чиито финансови принадлежности са позволени до търговия на това място за търговия, би трябвало да са дребни и междинни предприятия. Създаването и действието на пазари за напредък ще насърчи дребния и междинния бизнес да набира капитал посредством финансовия пазар в страната.

Наред с измененията, произлизащи от транспонирането на Директива 2014/65/ЕС, със законопроекта се вкарват ограничения за използването на Регламент (ЕС) 1286/2014 по отношение на главните осведомителни документи за пакети с капиталови артикули на дребно и основаващи се на обезпечаване капиталови артикули, Регламент (EС) 2016/1011 по отношение на показатели, употребявани като бенчмаркове за задачите на финансови принадлежности и финансови контракти или за премерване на резултатите на капиталови фондове, както и Регламент (ЕС) 2015/2365 по отношение на прозрачността при покупко-продажбите с финансиране на скъпи бумаги.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР