Създаването на Енергиен европейски съюз вече е с една крачка

...
Създаването на Енергиен европейски съюз вече е с една крачка
Коментари Харесай

ЕС въвежда нов ред за газовите доставки

Създаването на Енергиен европейски съюз към този момент е с една крачка по-близо, откакто през седмица Съветът на Европейски Съюз одобри модифицирания правилник, засягащ ограниченията за гарантиране на сигурността на доставките на газ. Общата цел на регламента е да се укрепи енергийната сигурност на Европейския съюз, като се понижи зависимостта му от трети страни във връзка с енергийните доставки и му се даде опция за по-бързи и ефикасни дейности при възможни рецесии, свързани с доставките на синьо гориво. Той ще способства и за по-доброто действие на вътрешния енергиен пазар, и за построяването на по-голямо доверие и взаимност както в границите на Европейски Съюз, по този начин и с неговите сътрудници. Друга значима част от наредбите е, че дават достъп на управляващите от Европейски Съюз до информация за газовите контракти, които са от общностно значение.

Основните новости в регламента са няколко. На първо място това е а засиленото районно съдействие и съгласуваност въз основата на учредени на риска групи от страни членки. То ще включва концепцията за коридори за незабавно доставяне с газ, които би трябвало да бъдат направени от Европейската мрежа на операторите на преносни системи за газ. Следващият основен миг са наложителните районни превантивни проекти за деяние и такива за изключителни обстановки, както и районни оценки на риска, които би трябвало да се изготвят взаимно от всички страни членки в границите на дадена рискова група. Те би трябвало да бъдат показани пред Европейската комисия до 1 март 2019 година.

По-нататък в регламента е включен механизъм на взаимност, който ще се ползва наложително в крайни спешни случаи - да вземем за пример в случай че настъпи интервал на доста ниски температури, на доста високо търсене на газ и при положение на нарушение на работата на газова инфраструктура, при който всички изключителни ограничения не са свършили работа. Определено е страните членки, нуждаещи се от прояви на взаимност, да се стремят към най-изгодната оферта, в случай че има повече от един снабдител. Въвежда се и понятието "защитен по линия на солидарността клиент ". Към такива клиенти, съгласно регламента, може да бъдат отнесени както частни консуматори, по този начин и някои доста значими обществени служби, в това число и дребен и междинен бизнес.

Според утвърдените текстове ще има и засилен мониторинг на наредбите в договорите за доставка на газ. Казано другояче, управляващите в съответните страни ще могат в избрани случаи да насочат питания към фирмите за наличието на дълготрайните им контракти за покупка на синьо гориво - период, годишни размери за доставка, пунктове за доставка, минимални дневни и месечни количества, както и условия за прекратяване на доставките. Идеята е по този начин да се направи по-добра преценка на обстановката с газоснабдяването в Европейски Съюз. Записано е, че една година след влизането на регламента в действие газовите компании ще би трябвало да уведомят управляващите за всички съществуващи контракти, които попадат в обсега на тези условия. Европейската комисия ще може във всеки един миг да изисква даване на контракта, като се изключи информация за цената.

Правителството утвърди Шестия народен отчет за осъществяване на отговорностите по Единната спогодба за сигурност при ръководство на отработено гориво и за сигурност при ръководство на радиоактивни боклуци. Също по този начин Министерският съвет разпореди на ръководителя на Агенцията за нуклеарно контролиране да внесе отчета в Международната организация за атомна сила.

"Документът показва постигнатия от страната прогрес в използване на условията на конвенцията. Той подчертава върху настъпилите промени в националната инфраструктура за ръководство на отработеното нуклеарно гориво и на радиоактивните боклуци и положението на оборудванията. Детайлно е показано развиването в региона на ръководството на отработеното нуклеарно гориво и на радиоактивните боклуци за интервала от 2014-а до 2016 година ", оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР