Съюзът на съдиите излезе с остра реакция срещу вчерашната позиция

...
Съюзът на съдиите излезе с остра реакция срещу вчерашната позиция
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите с остра реакция срещу ВСС

Съюзът на съдиите излезе с остра реакция против вчерашната позиция на Съдийската гилдия към Висш съдебен съвет по случая Джок Полфрийман. Припомняме, че съдиите от Висшия правосъден съвет непряко възразиха против решението за предварително освобождение на австралиеца, наказан за убийството на Андрей Монов. Декларацията им бе мотив сигнал, импортиран от Вътрешна македонска революционна организация с искане да се ревизира безпристрастността на тримата съдии, освободили Полфрийман. Висш съдебен съвет изясни, че не се меси в решенията на съда, само че изиска от Инспектората да ревизира правосъдния състав и претекстовете му.
На собствен ред Съюзът на съдиите упрекна Висш съдебен съвет, че не извършва главното си обвързване да брани независимостта на съда.
Съюзът на съдиите се оглавява от Калин Калпакчиев, който пък е ръководител на правосъдния състав, постановил предварителното освобождение на Джок Полфрийман.
Според организацията, с " позицията си Висш съдебен съвет се причислява към невиждан политически и публичен напън върху съответен правосъден състав и правосъдната власт като цяло, който безогледно експлоатира по разнообразни аргументи и с разнообразни цели нещастието на едно българско семейство.
Съдиите считат, че колегията във Висш съдебен съвет е нарушила съществени устои на правовата страна - върховенството на закона и независимостта на правосъдната власт. Недопустимо е, съгласно съдиите, тъкмо членовете на Висшия правосъден съвет да " споделят чувство за нарушен баланс сред правото и справедливостта " по отношение на съответен правосъден акт, изразено от жители, групи от жители или политически партии. Редът за оборване и анулация на правосъдни актове е тъкмо и ясно посочен в закона, припомнят още от съюза.
Вместо отбрана, български арбитър получава от Висш съдебен съвет знак, " че в случай че не постановява решенията си в унисон с публично мнение и желанията на политически паптии и съответни техни водачи, ще бъде обругаван, охулван, физически преследван и измъчван, а единствената реакция на Семеен кодекс на Висш съдебен съвет ще бъде подпомагане за дисциплинарното му гонене ", написа още в позицията на Съюза на съдиите.
Те приканват членовете на Съдийската гилдия да подадат оставка, в случай че не могат да извършват главните си отговорности по закон.
Позицията е подписана от членовете на УС на Съюза на съдиите в България Красимир Мазгалов, Емил Дечев, Йордан Дамаскинов, Даниела Мавродиева, Вероника Бозова и Петко Петков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР