Съюзът на испанските лекари поиска днес оставката на главния правителствен

...
Съюзът на испанските лекари поиска днес оставката на главния правителствен
Коментари Харесай

Лекарите в Испания поискаха оставката на главния епидемолог

Съюзът на испанските лекари изиска през днешния ден оставката на основния държавен епидемолог Фернандо Симон, водеща фигура в битката против пандемията, съобщи Франс прес.

Организацията настоя в известие за незабавната оставка на доктор Симон поради неговата очевидна и продължителна непросветеност по време на пандемията от Ковид-19.

Добре прочут в страната, доктор Симон постоянно прави разбор на здравната обстановка в Испания, една от най-тежко засегнатите страни в света, на предавани по малкия екран и гледани от мнозина конференции.

Последната капка, преляла чашата, беше разбор на доктор Симон от четвъртък, който, съгласно лекарския съюз, омаловажава случаите на ковид измежду испанските медици, които са най-силно наранени спрямо сътрудниците си от прилежащи страни.

Не за първи път шефът на незабавния център към министерството на опазването на здравето провокира гнева на здравното съсловие.

Миналата седмица доктор Симон се извини по малкия екран, след сметнато за сексистко негово изявление за " заразни " медицински сестри, по искане на държавното управление и след възмущението на съюза на медицинските сестри.

В предишното 57-годишният епидемолог е бил подложен на критика от опозиционните партии и някои негови сътрудници, който считат, че се е забавил прекомерно с рекомендациите за фрапантни ограничения при започване на първата вълна от ковид напролет и от време на време е омаловажавал въздействието на пандемията.

Испания е тежко потърпевша от пандемията, инфектираните са близо 1,5 милиона, а умрелите - над 40 000.

Известен с дрезгавия си глас и неофициалния си метод на изложение, доктор Симон е работил в Латинска Америка и Африка, както и за Европейски Съюз и СЗО, показва Агенция Франс Прес.

Европейските и даже американските медии постоянно се хващат за главата, когато чуят неговите изказвания. Най-поразителното е, че той споделя, че обстановката в Испания се стабилизира, когато, с изключение на тестванията и позитивните резултати, броят на жертвите е фрапантен, означи тази седвиа. Съседната страна е тази, която следи с повече внимание развиването на пандемията в Испания. Френският вестник " Фигаро " изясни, че тъкмо в деня, когато броят на жертвите е бил най-катастрофален, Симон уточни оптимистична линия. И той опълчва изказванията си на обстановката в Италия, разказана като " отвън надзор " от самото държавно управление, ръководено от Конте. От своя страна, от Монреал, Le Devoir, също отбелязва: " Испания споделя, че е на прав път, макар повишаването на смъртните случаи ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР