Съюзът на артистите в България начело със своя председател Христо

...
Съюзът на артистите в България начело със своя председател Христо
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев и САБ излязоха с остро писмо срещу Минеков

Съюзът на артистите в България отпред със своя ръководител Христо Мутафчиев изпрати намерено писмо до президента Румен Радев и до медиите, което е реакция на скорошните публични изявления на Велислав Минеков по казуса в Народния спектакъл. Писмото засяга и някои подготвяни от Министерството на културата промени в наредби.

„ Съюзът на артистите в България се причислява солидарно към всички колеги от Драматично-кукления спектакъл „ Иван Радоев “ – Плевен, както и към актьорите от Народния спектакъл „ Иван Вазов “, които изпратиха и до нас отворените си писма против систематичните нападки и обиди към тях от страна на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков “, споделя се в писмото.

„ Напомняме на министър Минеков, че нашата организация е длъжна да утвърждава престижа на театралните изкуства в страната и отвън нея, да пази създателите и чиновниците при накърняване на професионалното им достолепие, според което намираме за неприемливи и извънредно несъответстващи всевъзможни обществени изявления, подмятания, погрешни изказвания, откровени неистини и внушения, които уронват престижа на работещите в нашия бранш “, безапелационни са от САБ.

Организацията осъжда остро и измененията, които екипът на Министерството на културата е приел в наредбата за изискванията и реда за осъществяване на състезания за даване на средства от Национален фонд „ Култура “, както и предложенията за промени в наредбата за осъществяване на състезанията за шефове на държавните културни институти, оповестени за публично разискване тъкмо преди празниците.

Промените в първата разпоредба нанасят непоправими вреди на целия самостоятелен културен бранш, защото редуцират от 5 на 3 дни периода, в който създателите и креативните организации могат да внесат някакви промени в документите си за кандидатстване, в случай че в нея са позволили има някакви механически несъответствия, разясни за " Сега "  режисьорът Илко Ганев, специалист на САБ. От арт бранша са упорствали този период да бъде продължен или най-малко непокътнат, а министерството е подхванало тъкмо противоположното, с което неимоверно ще затрудни кандидатстващите - те все отново са актьори, а не бюрократи, попълващи всекидневно формуляри. Второто противоречие на артистите по тази разпоредба е, че Управителният съвет на НФК няма да има право да предлага и дефинира състава на комисиите, които ще преценят състезаващите се творчески проекти, а ще би трябвало да гласоподава спуснат от горната страна (от МК) подготвен лист с имена.

Относно препоръчаните промени в наредбата за състезанията за избор на шефове артистичното съсловие недоволства, че професионалните, креативните, синдикалните организации ще бъдат явно изолирани при образуването на комисиите. „ Режисьорът  Галин Стоев беше споделил в скорошно изявление, че когато е кандидатствал за шеф на театъра в Тулуза, се е явявал пред комисия от 30 души всякакви експерти. Тук от 12-13 членове се планува те да бъдат понижени на 7, като 3-ма от тях ще са представители на Министерство на културата, а единствено 4-ма  – външни специалисти, поканени персонално от министъра. На 7 души по-лесно се въздейства, в сравнение с 12 “, разяснява Илко Ганев. Той и сътрудниците му съзират в измененията все по-голямо концентриране на власт в ръцете на държавната администрация, вместо да се усилва въздействието на самостоятелните създатели и организации в културната сфера, както е по света.   

„ Осъждаме изрично и остро всички несъответстващи дейности и обществени изявления на Министерството на културата и насочваме молба за незабавна интервенция от страна на президентската институция, с цел да опитаме дружно да спасим този по този начин характерен бранш в живота на българина, до момента в който към момента не е прекомерно късно “, сигнализират от Съюза на артистите в писмото си, завършващо с предизвестието: „ Време е някой да пусне противопожарната завеса! “.

По информация на „ Сега “ през днешния ден следобяд президентът Румен Радев към този момент е извикал на среща министъра на културата проф. Велислав Минеков.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР