Съюзът на архитектите в България ще изготви експертно становищеИдеята етажните

...
Съюзът на архитектите в България ще изготви експертно становищеИдеята етажните
Коментари Харесай

БСП и Асоциацията за регулиране на отношенията в Етажната собственост обсъдиха възможността собствениците да получат земята под блоковете

Съюзът на архитектите в България ще изготви експертно мнение


„ Идеята етажните притежатели да придобият безплатно собствеността върху земята под блоковете в жилищните комплекси, за която повърхност имат учредено право на градеж, заслужава съществено внимание, само че изисква задълбочено разискване и съответните законодателни промени – това съобщи заместник-председателят на СОС Милка Христова на среща сред групата общински съветници от Българска социалистическа партия и представители на Асоциацията за контролиране на връзките в етажната благосъстоятелност – Справедливост (АРОЕС). Това оповестиха от Българска социалистическа партия – София.

Според Христова на сегашния стадий необходимо и реалистично е, да се употребяват опциите, които дава настоящото законодателство, с цел да се даде на Етажните собствености в жилищните блокове използването и стопанисването на прилежащите към постройките площи и околоблокови пространства, които са частна общинска благосъстоятелност. „ Това би трябвало да става при ясно написан ред, права и отговорности сред етажните притежатели и Столична община. За задачата е належащо Столичен общински съвет навреме да одобри Наредбата, планувана в чл.4, ал.4 от Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност, която да уреди тези въпроси “, безапелационна е Милка Христова.

По покана на ръководителя на групата на Българска социалистическа партия в СОС Калоян Паргов в срещата взе присъединяване и ръководителят на Съюза на архитектите в България арх. Георги Бакалов. Той се ангажира САБ да изготви стимулирано експертно мнение по казуса.

Повод за срещата, в Столична община сред общинските съветници от Българска социалистическа партия в София и ръководителят на АРОЕС Павел Миланов и заместник-председателят на Асоциацията юрист Иво Дилов, е писмо до ръководителя на СОС и общинските съветници, в което от името на членовете на АРОЕС, се приканва в Столичния общински съвет да бъде импортирано предложение за решение за даване на опция за безплатно придобиване на собствеността върху прилежащите към постройките общински терени от Етажните собствености и техните сдружения. От Асоциацията за контролиране на връзките в етажната благосъстоятелност основават настояването си на в детайли необорим отчет от 2012 година на предходния основен проектант на София Петър Диков. В посочения отчет се предлага безплатно придобиване на земята под блоковете, а не на прилежащите към блоковете площи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР