Съвсем очаквано обществената поръчка за основен ремонт и реконструкция на

...
Съвсем очаквано обществената поръчка за основен ремонт и реконструкция на
Коментари Харесай

Паметник на безхаберието и разрухата? Пак спряха процедурата за ремонт на Концертна зала

Съвсем предстоящо публичната поръчка за главен ремонт и реорганизация на Концертна зала в Пловдив катастрофира за следващ път. Министерство на културата спря процедурата, откакто се оказа, че и двете компании, подали документи, не са изпълнили едно от изискванията. Тоест да са строили, ремонтирали или реконструирали постройка за публично обслужване в региона на културата и изкуствата с потенциал от 200 до 1000 места. В Номенклатурата на типовете градежи такива здания са музеи, библиотеки, читалища, художествени галерии, центрове за научно-техническа информация, архивохранилища, кинозали, концертни, оперни, театрални и други зали, танцови зали, циркови зали, естради, публични клубове, читалища, многофункционални зали с културно-просветно предопределение.
Прочетете още
Според наши източници, екипът на служебния министър Найден Тодоров е положил неимоверни старания да докара процедурата до край. На претендентите " Парсек Груп " ЕООД и ДЗЗД " Рея " е било препоръчано да потърсят компании подизпълнители, с цел да отговорят на критериите. Неслучайно от отварянето на документите на претендентите на 15 февруари до прекъсването на процедурата минаха няколко месеца. Явно опитът да бъде избавена публичната е бил несполучлив.

Историята с ремонта и реконструкцията на Концертна зала може да послужи за кино сюжет, който споделя за безграничното безхаберие на институциите от 2016 година насам. Да не приказваме, че и преди затварянето на единствената профилирана музикална сцена под тепетата, пространството се ползваше компромисно, тъй като при всеки по-силен дъжд течеше. В един миг обаче провеждането на събития там стана рисково за здравето и на актьори, и на аудитория.

Сагата с разпадащата зала продължава дълги осем години. През 2016 година арх. Савов изготви техническото задание за залата. През 2019 година бе определен изпълнителят, който да направи техническия план - архитектурното студио на някогашния зам.-министър на културата арх. Бойко Кадинов. Проектът му бе координиран през 2020 година След двегодишно безмълвие през 2022 година бе оповестено, че в проектите на Министерство на културата е заложено провеждането на социална поръчка.

С следващо писмо от 13 юли директорката на Държавна опера-Пловдив доцент Нина Найденова бе известена, че са утвърдени средства за финансови разноски в размер от 11 008 014,22 лева с Данък добавена стойност и процедурата би трябвало да бъде стартирана от културния институт. Желанието на управлението на ДО-Пловдив бе процедурите да бъдат предоставени от Министерство на културата, заради липса на юридически екип в състава на държавния културен институт. Това в допълнение забави оповестяването на поръчката.

В последна сметка министърът на културата разпореди публичната поръчка в качеството си на разпоредник с бюджет от по-висока степен. Тя бе оповестена на 23 септември 2022 година и в следствие поради установените неточности бе спряна на 26 октомври 2022 година После бе оповестена още веднъж на 11 януари 2023 година

На 15 март бе поместен протоколът от комисията, която прегледа приложената от двете компании претенденти документи и лъсна фактът, че не покриват условията за публичната поръчка. Затова и двете компании са отстранени и поръчката е прекъсната.

Поредната провалена процедура е напът да добута проблема с Концертна зала до границите на парадокса. В града се търсят имоти за изграждане на Дом за Пловдивската опера, а в това време наличната материална база - формалното седалище на музикалната институция, е оставена на разпад. Нищо чудно след още някоя и друга година да се окаже, че няма да има какво да се ремонтира и реконструира, а зданието до Партийния дом ще остане като монумент на нелепостта и безхаберието нацяло потомство български политици. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР