Съвсем наскоро учените регистрираха странно проблясване, идващо от Стрелец А*

...
Съвсем наскоро учените регистрираха странно проблясване, идващо от Стрелец А*
Коментари Харесай

През последните две десетилетия супермасивната черна дупка в Млечния път е станала по-активна

Съвсем неотдавна учените записаха необичайно блещукане, идващо от Стрелец А* - супермасивната черна дупка в центъра на Млечния път. През май тя усили яркостта си, а след това (само за няколко часа) я понижи още веднъж.

Според проучване, оповестено в Astrophysical Journal Letters, нещо съответно се е трансформирало в средата към Стрелец А8. През последните 20 години откривателите следят инфрачервените излъчвания от тази супермасивна черна дупка – става известно, че в последно време тя е станала доста по-активна.

Проблясването през май е било два пъти по-силно от предходния рекордьор в това отношение. Екипът е проучил над 13 000 наблюдения, направени върху черни дупки в интервал от 133 нощ от 2003 година насам. Откриват две проблясвания, които са били много ярки, само че нито едно от тях не може да се мери с това от 13 май.

„ Изучаваме супермасивната черна дупка към този момент 24 години и нито един път не сме виждали нещо сходно – споделя Андреа Гез, професор по физика в Калифорнийски университет - Лос Анджелис и съавтор на проучването. – Тя нормално е много тиха и стеснителна черна дупка на диета. Нямаме никаква визия какво е задействало това угощение. “

Екипът е разкрил доказателства, които демонстрират, че тазгодишните промени са нещо нетипично за черната дупка (поне въз основата на сегашния модел за Стрелец А*). Съществува само 0.05 % възможност да става дума за общоприетоо и непроменящо се държание.

„ Първото изображение, което видях тази нощ, бе толкоз блестящо, че помислих, че става дума за звездата S0-2 – просто в никакъв случай до момента не бях виждал Стрелец А* да доближава сходна бляскавост – споделя водещият създател на проучването Туан До, който също е от е от Калифорнийски университет - Лос Анджелис. - Много скоро обаче разбрахме, че източникът би трябвало да е черната дупка, което беше в действителност вълнуващо. "

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР