Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили

...
Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили
Коментари Харесай

Министерство на земеделието с важна новина за всички производители на ягоди по време на фестивала в Кричим

„ Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се нараснали с близо 20% по отношение на 2020 година Земеделските стопани от региона са първи в производството и предлагането на ягоди на пазара. “

Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на 2-рото издание на фестивала на ягодата в Кричим . Тя изясни, че през последните години се следи и наклонност за увеличение на оранжерийното произвеждане на този тип плод.

„ Повишаването на интереса към развъждането на ягоди е привързан с удобния и подобаващ микроклимат и почвени условия на региона. Радвам се, че затвърждавате традицията на фестивала, защото това е главният занаят на фамилиите в общината “ , сподели Георгиева и добави, че записаните производители са над 150.

Заместник-министър Георгиева акцентира в ажността на младите фермери , които намират своята вероятност в селските региони на страната и способстват за тяхното възобновление.

„ Тъй като към това е ориентирана и политиката на Министерство на земеделието и храните, през второто шестмесечие на тази година желанията ни са да стартираме приеми за поддръжка на вложенията на млади, нови и дребни аграрни стопани. Те могат да разчитат и на безвъзмездната поддръжка за настойнически услуги от страна на Национална работа препоръки в земеделието “ , изясни тя.

Земеделският заместник-министър подсети, че в новия програмен интервал до 2027 година за биосектора са заделени близо 410 млн. евро . Тя прикани фермерите, отглеждащи ягоди, да се осведомят за опциите за развиване в региона на биологичното произвеждане.

Заедно с кмета на Кричим Атанас Калчев, заместник-министър Георгиева прегледа проведения базар-изложение на производителите „ Алея на ягодата “ и пожела триумф на участниците в плануваните състезания за „ Най-атрактивен щанд “, „ Най-млад фермер – ягодопроизводител “ и „ Най-голяма ягода “.

На събитието участваха регионалният шеф на Пловдив доктор инж. Илия Зюмбилев, заместител регионалният шеф на региона Димитър Добрев, съветникът по селско стопанство на президента и някогашен аграрни министър Явор Гечев, шефът на регионална дирекция „ Земеделие “ – Пловдив инж. Ангел Личев и шефът на стоковото пазарище за плодове и зеленчуци в с. Първенец Илия Гатев.

Масови аграрни митинги ще залеят европейските избори

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР