Съвременният човек все по-често се обръща към природата и развива

...
Съвременният човек все по-често се обръща към природата и развива
Коментари Харесай

Гликемичният индекс е разликата между белите и кафяви спагети

Съвременният човек все по-често се обръща към природата и развива инстинкт за търсене на здравословното. Любителите на пастата най-вероятно са забелязали, че от известно време насам наред с белите спагети се оферират и кафяви. Малцина обаче са осведомени със значителните разлики сред тях.

В своята същина всички макаронените произведения, пасти и спагети се създават от специфичен вид твърда пшеница. Тя има свойства, разнообразни от тези на пшеницата, употребена за произвеждане на хлебни произведения.

Основната разлика сред тези типове пшеница е, че тази, употребена за производството на пасти, има невисок гликемичен показател. Гликемичният показател съставлява времето, през което в процеса на храносмилане по-голямата част от скорбялата се трансформира в глюкоза. Така, колкото по-нисък е този показател в един хранителен артикул, толкоз той е по-засищащ и по-полезен.

Спагетите, пастите и въобще всички макаронени произведения (без юфката) се създават от твърда пшеница. Това значи, че всички те имат невисок гликемичен показател. Юфката може да се причисли по-скоро към тестените произведения.

От друга страна стоят кафявите макаронени произведения. Те могат да бъдат доста по-различни от белите, само че и доста сходни на тях. Всичко зависи от метода им на произвеждане и оцветяване. Така да вземем за пример, в случай че кафявият им цвят е разследване на препичане, то гликемичният им показател се усилва. Това ги прави доста по-бавно усвоими от белите и респективно - по-малко потребни.

В другите случаи обаче, в случай че цветът им е получен вследствие на добавки на някои типове зеленчуци, свойствата им не се разграничават от неоцветените макарони и спагети.

На пазара се оферират още и пълнозърнести спагети с кафяв цвят. Те са по-богати на хранителни влакнини от тези с белите. Това още повече понижава гликемичния показател на продуктите.

 Спагети

Те са и по-полезни за положителното действие на чревната моторика. Доказано защищават от появяването на сърдечно-съдови болести и появяването на рак на дебелото черво. Пълнозърнестите кафяви спагети се явяват като най-здравословните, предлагани досега.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР