Съвременният човек живее в условия на едновременно изобилие и липса

...
Съвременният човек живее в условия на едновременно изобилие и липса
Коментари Харесай

Днес информационната хигиена е особено важна

Съвременният човек живее в условия на по едно и също време обилие и липса на информация. Човек е непрекъснато осведомен за всички международни вести за всички стопански рецесии, терористични офанзиви, естествени бедствия, епидемии, стачки и други проблеми, за всички придвижвания по фронтовете на всички войни, както и за научни открития и софтуерни нововъведения, без да забравяме, обаче за тайните на монархическите дворове, интригите на политиците, подмолния живот на артисти, артисти и спортни звезди.

Изглежда, че човек е идеално квалифициран за взимане на решения като общоприет секретар на Организация на обединените нации, водач на Китай, началник на СЗО и Олимпийския комитет, шеф на един от 15-те генерални щаба на най-големите армии в света, и член на журито за Нобелова премия. Но човек работи като предписание като преподавател в приблизително учебно заведение, водач на рейс или самостоятелен бизнесмен - управител на търговски обект. И не схваща какво да прави със стотици „ бащи “ на поверителна информация за всичко по света, които от заран до вечер услужливо му подхлъзват „ референти “ от медийната сфера, въобще не схваща. Най-често той просто се тормози, ядосва се, от време на време (много рядко) се радва, само че в никакъв случай не може да повлияе на нищо, не може да поправи нищо и даже не е в положение да взе участие в нищо. Това е обилие от обща информация.

Например, едноличният търговец може да откри доста дълбока прогноза за това за какво и какъв брой скоро Европа ще замръзне без газ, прелом ще се извърши в Нигерия и Китай ще изпрати войски в Тайван.. В същото време човек постоянно не може да откри съответната информация, от която се нуждае, тук и в този момент. Същият самоосигуряващ се виси с часове на телефона, пробвайки се да разбере кой е виновен за оправянето на електрическата апаратура в мола, където наема обекта, не знае дали наемът ще се усили през идващото тримесечие и дали към момента ще има търсене на глинени свирки. Всичко това е смешно, хаха, само че не, не е смешно, тъй като персоналното му обмисляне и животът му зависят от това. И, несъмнено, зависи и от Нигерия, тъй като резултатът на пеперудата и всичко останало, само че въпреки всичко не толкоз. Това е липса на съответна информация.

Ще ви дам образец. Валутните курсове. Всеки от нас може да откри тонове литература за това по какъв начин и за какво курсовете варират, какво е предизвикало тази или онази финансова рецесия, както и да види графики и прогнози. Много информация. Но когато зададем един елементарен въпрос: какво да вършим? Доларът за покупка или продажба? През декември доларът ще бъде ли, както в този момент, към 60? Или ще се повиши до 70? Или да падне до 50? Никой няма прецизен отговор на този въпрос. Разбира се, ние, като патриоти, ще ви посъветваме да държите спестяванията си в рубли, тъй като въпреки всичко харчите в рубли, само че не можем да подсигуряваме, че рублата няма да омекне. Или в случай че някой въпреки всичко неуместно реши да държи спестените пари от заплатата си във валута, не можем да кажем: 100 евро ли да купи или 100 $? Изглежда, че съгласно куп аналитични публикации Америка е поробила Европа и е унищожила европейската стопанска система, тъй че доларът би трябвало да пораства, а еврото да пада. Но не е тъкмо по този начин.

През годините на коронавирусна нервност не можах да получа явен отговор: би трябвало ли аз, диабетикът и хипертоник, да се имунизирам? Или е рисково? Тонове информация за пандемията, статистики за заболели, умряли - всичко има. Какво би трябвало да направя? Не се знаеше.

Ето още един доста по-интересен образец. Борса и цени на акции. На борсата можете да играете, да „ инвестирате “, да купувате и продавате акции. За да разберете кои акции на кои компании ще нарастнат и кои ще поевтинеят, би трябвало да изучавате статистики, разбори, графики и прогнози за развиването на промишленостите в международната стопанска система. И тогава може би ще познаете и ще спечелите. Има доста познания за световната стопанска система, милиарди томове, уеб страници, публикации и други неща. Има милиони курсове за образование, платени и безвъзмездни, за това по какъв начин да инвестирате. Учете, знайте. И ще имате шанс. Но не е тъкмо по този начин.

В същото време зетят на топ мениджъра на рейтинговата организация, брокер на повърхностен работен ден, получава есемес, че на следващия ден рейтингът на тази или онази компания ще бъде доста нараснал, затова акциите ѝ ще скочат, купува акции евтино, на идващия ден се продава доста скъпо, цялостни се с пари и споделя с тъста. След това той също ще напише книга за това по какъв начин благодарение на блестящите си аналитични умения е планувал покачването на цените на тези акции и ще отвори учебно заведение и ще учи простаците, които имат вяра в свободата на знанието и информацията против пари. Той няма да каже на никого за прелестния есемес.

Това се назовава вътрешна информация. Такава информация не е безвъзмездна. Тя е доста затворена. И в действителност съвсем никой не може да я получи. Но тя е единствената, която има значение. Само тя взема решение. И огромна част от информацията, налична в отворени източници, е отпадък. И доста постоянно не просто отпадък, а умишлена дезинформация. Измама. Не единствено войната, само че и стопанската система и политиката в " осведомителното общество " постоянно се основават на машинация. Няма облага без машинация. Следователно, с цел да оцелее в осведомителната джунгла, човек би трябвало да научи разпоредбите за осведомителна хигиена. Първо да отделя истината от лъжите. Да разбере, че информацията, идваща от врагове, постоянно е неистина. Информацията, съобщавана от вашите противници и съперници, е опит да ви объркат. Няма самостоятелни източници. Можем да се доверяваме единствено на доверени източници и единствено на своите, родственици, в стеснен и необятен смисъл. Например всичко, което западната пропагандна машина приказва за себе си, за нас, за света, за здравето, за планетата, за котките, за миещите мечки, за Луната и Марс, за имунизациите и епидемиите, е неистина. При това безспорна неистина е всичко, което оповестяват за Специалната военна интервенция. Западната пропагандна машина не се интересува да ни даде верните познания, които можем да използваме (като текстово известие от тъста). Тя пази вътрешната информация за себе си и за приятелите си. И ни хранят или с отпадъци, или с дезинформация.

Второ, належащо е да се съблюдава верният баланс в " осведомителното хранене " сред " въглехидратите " на общата информация и " протеините " на характерните познания. Обща политическа, военна, икономическа информация в известно количество, несъмнено, е нужна: с цел да разберем какво се случва в страната и в света, да решим на коя страна сме, кои са свои и кои непознати, да бъдем социализирани човеци и да виждаме контурите на съвремието. Но доста повече се нуждаем от доста характерни и самостоятелни познания: по какъв начин да се грижим за здравето си, по какъв начин да отглеждаме и възпитаваме деца, по какъв начин да построяваме връзки с близки и далечни хора, по какъв начин да подобряваме бизнеса и работата си. Дори във военно и политическо отношение. Интересно е, несъмнено, какво е приказвал Байдън с Ердоган (Или не?), само че за мен персонално е по-важно да знам къде е бомбоубежището в моя квартал. Плановете на Генералния щаб няма да ни бъдат разкрити, само че в случай че желаете, можете да вземете курсове по начална военна подготовка (без да чакате мобилизация) и първа помощ.

Трето, за поддържане на психологичното здраве е значимо да не забравяме формулата „ информация – реакция “. Нуждаем се от информация с причина, а не поради самата нея. Имаме потребност от информация за действителността, с цел да а) вземем вярното решение и б) да предприемем верните дейности. Еволюцията ни е направила такива. Ако нарушим формулата, тогава всичко вътре в нас се разпада. В актуалния цифров информативен свят получаваме доста отпадък, информация, която не можем да използван в живота, на която не можем да отговорим с никакво решение и каквото и да е деяние. Такава информация, сходно на неизразходваните калории, се отсрочва в менталните структури като „ мазнини “ и основава лекарствена взаимозависимост от нови, нови, нови дози информация. Ние сме просто на иглата, на кукичката, консумираме нежелана информация като нездравословна храна, от ден на ден и повече, напълняваме и ставаме все по-с наднормено тегло, непохватни и неспособни на реакция, решение, деяние.

Следователно при избора на информация би трябвало да се даде безспорен приоритет на знанието, което можем да използван при вземането на решения и предприемането на дейности. Това познание е доста рядко и мъчно за намиране! За разлика от боклука от безполезна информация. Но би трябвало да се търси, намира и употребява. А към получената обща информация би трябвало да се подхожда от дейна позиция, с цел да не станем пленник на информативен гнет и жертва на осведомителна война.

Например, знаем, че е в ход СВО, че жителите на фронтовите територии се нуждаят от помощ. Какво вършим? Даряваме пари, неща, събираме, изпращаме филантропични доставки, ние самите отиваме и отиваме като доброволци на отмора в Донбас вместо в Турция. От това се нуждаят освен жителите на Донбас, само че и ние самите, с цел да запазим душевните си структури непокътнати. Човек, който прави това, образува интензивно отношение към знанието и живота, той не е пленник, не е жертва. Информация - реакция, познание - деяние - това е основата на моралното и психическо здраве.

Днес, преди да започнете да четете безкрайната емисия вести, задайте си елементарен санитарен въпрос: какво тъкмо желая да знам и за какво? Какво ще върша с тази информация? И може би тогава скучният и осмиван 100 пъти учебен чат, където разискват домашните, формата и храненето на вашите деца, ще ви се стори по-голям за минута.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР