Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя

...
Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя
Коментари Харесай

Кой е Пламен Петров

" Съвременна българска кухня " е специфичен план в " Дневник ", който показва 20 от най-хубавите готвачи на България и техни предписания. Всяка седмица в четвъртък ще ви срещаме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски оферти. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев " 20 български топ готвачи ". Тя е издадена от " Кактус " - издателството на Иван Манчев, по-популярен като началник Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от самодейностите, с които комерсиална верига " Метро " отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.

Шеф Пламен Петров е пето потомство основен готвач, притежател на съвсем всички вероятни награди за кулинарно изкуство в България и в чужбина. Един от първите, докоснали се до кулинарните му умения, е някогашният държавен глава Тодор Живков.

Майсторът е бил персонален готвач на посланика на България в Рим в течение на шест години. Специализирал е в едни от най-елитните заведения в Майорка, Рим, Мюнхен. Сред гостите му са били Марая Кери, Джовани Трапатони, братятата Румениге, Христо Стоичков, президентите Жельо Желев и Петър Стоянов, даже именитият Аертон Сена.

Емблематичният му жанр е мощно повлиян от италианската и изобщо от средиземноморската кухня, които той по несравним метод съчетава с азиатски и ориенталски детайли.

Във всяка своя рецепта влага целия си опит и пристрастеност, като не стопира да търси нови усети и провокации. Тайната на неговото изкуство е безкомпромисното отношение към продуктите – безусловно пресни и с извънредно качество.

" Важен е и усетът – да умееш да съчетаваш усетите на разнообразни артикули. Това си е някакъв гений. Но си давам сметка, че съм имал и огромен шанс да се изучавам от хора на доста високо равнище. А и във семейството ми съвсем всички се занимават с кулинария. Вкъщи се е говорело единствено за това. Както се споделя: мъжете от нашия жанр разбираме единствено от готвене и от дами. "

Първата рецепта от Пламен Петров " Татаки от жьлтоперест звук с юзу крем, сьомга хайвер и трюфел " - вижте тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Съвременна българска кухня (107)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР