Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя

...
Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя
Коментари Харесай

Кой е Йонко Дяков

" Съвременна българска кухня " е специфичен план в " Дневник ", който показва 20 от най-хубавите готвачи на България и техни предписания. Всяка седмица в четвъртък ще ви срещаме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски оферти. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев " 20 български топ готвачи ". Тя е издадена от " Кактус " - издателството на Иван Манчев, по-популярен като началник Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от самодейностите, с които комерсиална верига " Метро " отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.

Най-важен е усетът

Роден и учил в Търговище, първата си работа в ресторант стартира преди 19 години, а по-късно сменя няколко страни като стажант, където специализира и добива незаместим професионален опит в Noma, Копенхаген; Chef Bruce, Chapter One и Chapters в Лондон, Berliner Fernsehturm в Берлин, L’Astrance в Париж, Pura Brasa в Барселона, Grega в Комотини, Hotel Kaya Ramada в Истанбул.

От началник Дяков може да се почерпи потребен опит за присъединяване в кулинарни надпревари, тъй като е взел участие в голям брой съревнования, а част от премиите, които е завоювал, са: " Най-млад и проспериращ готвач на България " за 2003 – приз на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация " Най-добър готвач на България 2004 " – Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, " Ресторант на годината " за 2010 на списание " Бакхус " с ресторант " Акант руж ", " Дебют на годината " през 2011 на списание " Бакхус " за ресторант Yonko’s Family, златeн орден на Истанбулския кулинарен фестивал, златен орден от " Бисера мора " в Хърватска, полуфиналист на Global Chefs Challenge в Лисабон, златен орден на Балканската купа в Комотини, Гърция, златен орден от Международната
кулинарна купа – Букурещ, Румъния.

Понастоящем е технолог в " Хепи " ЕАД - заведенията Happy, SASA, Candy, Captain Cook. Успешно построява и развива личен бранд за sous-vide меса - www.11meats.com. Съветът му към младите готвачи е да готвят вкусно, тъй като усетът е най-съществен.

Първата рецепта от Йонко Дяков за " Морков " - вижте тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Съвременна българска кухня (92)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР