Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя

...
Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя
Коментари Харесай

Кой е Стоян Кирин

" Съвременна българска кухня " е специфичен план в " Дневник ", който показва 20 от най-хубавите готвачи на България и техни предписания. Всяка седмица в четвъртък ще ви срещаме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски оферти. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев " 20 български топ готвачи ". Тя е издадена от " Кактус " - издателството на Иван Манчев, по-популярен като началник Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от самодейностите, с които комерсиална верига " Метро " отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.

Да работиш настойчиво и с готовност...

Стоян е притежател на редица награди от многочислените си участия в интернационалните кулинарни надпревари. В интервала 2008 – 2012 година е част от националния кулинарен тим на България. Журирал е на национални и интернационалните кулинарни конгреси и фестивали. Участвал е и в телевизионни надпревари. Стоян е бил и основен готвач на " Гранд хотел Варна ", където е управлявал екип от 260 души. Споделя, че е благополучен от опцията да основава авторска кухня, като се преценява, несъмнено, с условията на клиентите.

Любовта му към кухнята пламва още когато е малко момче и следи майка си и баба си да готвят. Като младеж той към този момент е решил с какво желае да се занимава. Завършва с отличие кулинарен профил на гимназията в родния си град Брезово и от петнадесетгодишен стартира да работи в кухните на разнообразни заведения за хранене, в това число в Германия, Италия и други европейски страни. Споделя, че никой не го е притискал да избере тази специалност, а самичък е направил избора си и е благополучен от това.

Все още неустоимо го притегля магията на кулинарията – опцията да избереш продуктите, да ги подготвиш и превърнеш в нещо, което впечатлява освен с усет, само че и с визия. Стоян е от хората, които не се оплакват от неналичието на вероятност за развиване в родината. Той е твърдо уверен, че с твърдоглав труд и малко шанс можеш да постигнеш всичко, което искаш. Ключът за триумфа съгласно него се крие в това да обичаш специалността си, да работиш с готовност и да се трудиш настойчиво, " тъй като нищо не се дава безплатно ".

За Стоян Кирин вдъхновението е на всички места. " Вдъхновявам се от сезоните " – споделя той и добавя, че обича разнообразието на продуктите през другите интервали на годината. Ухание, мирис, форма, цвят – всичко може да погъделичка желанието му да сътвори нещо ново. Той е от готвачите, които нямат обичана кухня или рецепта, а обичат да опитват. Споделя, че не е закостенял и постоянно се старае да опита нещо ново. Случва се при започване на подготовката на едно ястие да си показва едно, а когато го приключи да се е получило нещо друго. Това той приписва на магията на кулинарията.

Случва му се да скицира на хартия това, което желае да сготви, с цел да го пресъздава по-добре. За него външният тип на храната има тъкмо толкоз значение, колкото и вкусовите ѝ качества. Що се отнася до придирчивите гости, Стоян споделя: " Капризният клиент е човек, който знае какво желае ", и добавя, че това слага предизвикателство пред готвача да реализира гастрономическите му стремежи. За Стоян храната е нещо доста по-важно от просто средство за утоляване на глада, а здравословното хранене би трябвало да следва потребностите и желанията на индивида умерено. Затова към този момент 5 години е почитател на акцията " Love food, hate waste " против всеобщото разхищаване на храна в огромни количества.

Първата рецепта от Стоян Кирин за " Цедено биволско мляко със сезонни билки и два соса " - вижте тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Съвременна българска кухня (87)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР