Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя

...
Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя
Коментари Харесай

Кой е Андрей Стоилов

" Съвременна българска кухня " е специфичен план в " Дневник ", който показва 20 от най-хубавите готвачи на България и техни предписания. Всяка седмица в четвъртък ще ви срещаме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски оферти. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев " 20 български топ готвачи ". Тя е издадена от " Кактус " - издателството на Иван Манчев, по-популярен като началник Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от самодейностите, с които комерсиална верига " Метро " отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.

Понастоящем Андрей Стоилов е основен готвач в хотел " Маринела ", София – един от най-големите бизнес хотели в България, и шеф на отдел " Храни и питиета " във " Виктория Груп " – компанията, притежател на хотел " Маринела " и още 11 хотела и 500 ваканционни вили. Преди да стане част от мениджърския екип на хотел " Маринела ", в интервала 2007 – 2013 година Андрей е основен готвач на хотел " Метрополитън ", а началото на кариерата си той слага в хотел-ресторант " Баварска къща " – един от първите частни хотели на задграничен вложител в България. Следват 6 години в хотел " Амбасадор ", където Андрей развива своя гений, с цел да продължи развиването си в 5-звездния " Хилтън ". Там Андрей работи 7 години – 4,5 от които е заместител основен готвач в една от най-натоварените кухни в София.

Любовта към специалността не се изчерпва с работното място – Андрей е съучредител на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) и като член на управителния й съвет той постоянно е в помощ на националния кулинарен тим и има значителен принос за множеството извоювани оценки от интернационалните надпревари в последните години. От 2016 година Андрей заема поста ръководител на БАПГ.

Той е капитан на българския народен тим по време на Кулинарните олимпийски игри в Ерфурт, Германия през 2008 и 2012 година. Носител е на голям брой трофеи за България от интернационалните надпревари, измежду които златен и сребърен орден от кулинарния фестивал в Ниш, Сърбия; сребро от фестивала Евро-Азия в Екатерининбург, Русия; две бронзови оценки от кулинарната олимпиада в Ерфурт през 2008; дребна купа и златен орден от " Лесковачка Скариада 2009 " за показване на българска скара, салати и предястия.

Координатор е и на националния тим по време на Световна кулинарна купа " Villeroy & Boch " в Люксембург през 2010, където са завоювани бронзови оценки. Треньор е на първия тим на България, спечелил квота за присъединяване на полуфинали за Bocuse’ d’Or в Брюксел през зимата на 2012 година. Носител е на влиятелната премия на списание " Бакхус " като основен готвач на " Най-добър хотелски ресторант " за 2012 година.

Организатор, член и ръководител на журито в най-голямото и най-представителното съревнование в страната - Национална кулинарна купа на България, както и в проведените кръгове на Bocuse d’Or в България.

Първата рецепта от Андрей Стоилов за " Спаначено ризото с омар, левурда и тиквички " - вижте тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Съвременна българска кухня (82)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР