Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя

...
Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя
Коментари Харесай

Кой е Павел Павлов

" Съвременна българска кухня " е специфичен план в " Дневник ", който показва 20 от най-хубавите готвачи на България и техни предписания. Всяка седмица в четвъртък ще ви срещаме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски оферти. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев " 20 български топ готвачи ". Тя е издадена от " Кактус " - издателството на Иван Манчев, по-популярен като началник Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от самодейностите, с които комерсиална верига " Метро " отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.

Павел е роден в град София през 1987 година, израства в Банкя и приключва локалната гимназия по туризъм " Алеко Константинов ", компетентност готвач. Продължава образованието си, като се записва да учи в HRC Кулинарна академия и по време на образованието си работи в изискани заведения за хранене като Pirandello в Холандия и SolBar (1 звезда " Мишлен " ) в Калифорния, Съединени американски щати.

От 2010 година живее в Ставангер, Норвегия. Професионалното му развиване там продължава в ресторант Renaa (1 звезда " Мишлен " ) и ресторант BØLGEN OG MOI. Страстта си към сладкарството открива по време на работата си за различен реномиран ресторант – " Танго ". След три години и половина в " Танго ", той взема решение да премине на идващото равнище, като стартира работа в Норвежкия гастрономически институт. Там доразвива сладкарските си умения и получава покана да се причисли към националния кулинарен тим на Норвегия.

Той е единственият чужденец, позволен да взе участие в тима. През 2016 година те вземат участие на Кулинарната олимпиада в Ерфурт, където печелят два златни медала и се класират на почетното четвърто място в света. В момента Павел работи за реализирането на фантазията си за pastry shop в Норвегия.

Вдъхновението си в кухнята черпи от новите трендове в кулинарията и провокациите от посещаване на разнообразни кулинарни образования. Няма обичано ядене, само че за него няма по-вкусна от родната кухня.

Експериментирал e с доста и разнообразни артикули в Съединени американски щати и продължава в Скандинавия, като се стреми да се придържа към правилата на здравословното хранене.

Мечтае да отиде на другоземен остров и да подготвя ястия с изцяло непознати артикули. Сред известните персони, за които е готвил, са кралят на Норвегия – Харалд V, групата Kiss, Джъстин Бийбър и редица холивудски звезди. И въпреки всичко съгласно началник Павлов няма значение за коя звезда си готвил, тъй като би трябвало да си на равнище за всеки собствен посетител.

Според Павел триумфът на едно ядене постоянно е придружен от проби и неточности, до момента в който се откри съвършената композиция. Обикновено търси салдото, следвайки персоналния си нюх и доста рядко се управлява от предписания: " Да, написано е половин лимон, само че размера на лимоните варира, комбинацията лимон и захар да вземем за пример е една от сложните за балансиране. Само вашето небце може да каже кое е вярно. "

Първата рецепта от Павел Павлов за " Норвежка дива сьомга " - вижте тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Съвременна българска кухня (66)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР