Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя

...
Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя
Коментари Харесай

Кой е Георги Бойковски

" Съвременна българска кухня " е специфичен план в " Дневник ", който показва 20 от най-хубавите готвачи на България и техни предписания. Всяка седмица в четвъртък ще ви срещаме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски оферти. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев " 20 български топ готвачи ". Тя е издадена от " Кактус " - издателството на Иван Манчев, по-популярен като началник Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от самодейностите, с които комерсиална верига " Метро " отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.

" Това е моят съвет за хората: да се научат по какъв начин да готвят, да опитат нови предписания, да се учат от грешките си, да бъдат безстрашни и на първо място да се забавляват... "
Джулия Чайлд


Георги Бойковски е шеф-готвач и притежател на ресторант " Кармаре ", София. Дипломирал се е в университета за шеф-готвачи Sant Pol de Mar в Жирона, недалече от Барселона. След това приключил и именития EspaiSucre в Барселона – неповторима школа за ресторантско сладкарство и първи в света ресторант за десерти, основан от Жорди Бутрон и Шано Сагер.

След завършването става sous chef на EspaiSucre, а по-късно е работил върху десертите в барселонския аутлет на братята Рока, ресторант RocaMoo с една звезда " Мишлен ".

Радикалният авангардист Давид Муньос го назначава в двузвездния по това време DiverXo в Мадрид, без да го познава и без изявление, единствено по рекомендация на Жорди Бутрон.

Вдъхновението му идва от всичко, което го заобикаля и канализира силата му в творчество. Вкусовете, които изследва и преоткрива, трансформират самия него и усещанията му и по този начин борави с динамична и доста органолептична библиотека.

Готвенето въплъщава и отразява същността му, а за кого готви не е от решаващо значение, тъй като постоянно го прави с обич.

Любимата му фалшификация е черен кардамон. Загадъчността, която идва от опушения усет, прибавя мистичност в ястията му и ги прави дълбоки и многолики.

Първата рецепта от Георги Бойковски за " Снежанка с меренг от кисело мляко, катък и крокмач " - вижте тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Съвременна българска кухня (42)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР