Съвместна норвежко-руска експедиция ще оценява дали от руска подводница, потънала

...
Съвместна норвежко-руска експедиция ще оценява дали от руска подводница, потънала
Коментари Харесай

Норвегия и Русия ще гледат за изтичане на радиация от потънала преди 30 г. подводница

Съвместна норвежко-руска експедиция ще прави оценка дали от съветска подводница, потънала преди 30 години, изтичат радиоактивни материали, оповестиха норвежките управляващи през днешния ден, представени от Асошиейтед прес.

Агенцията за радиационна и нуклеарна сигурност съобщи, че на следващия ден от град Тромсьо, Северна Норвегия, норвежки проучвателен транспортен съд ще отплава за Баренцово море, където подводницата "Комсомолец " потъва през 1989 година

Четиридесет и двама души от 69-членния й екипаж умират при пожар, а нуклеарният й реактор и две нуклеарни бойни глави са към момента на борда й.

Агенцията за радиационна и нуклеарна сигурност съобщи, че при работата ще бъде употребен подводен уред с дистанционно управление, и добави, че задачата ще бъде предизвикателство, защото подводницата е на огромна дълбочина, на към 1700 м.

Норвегия е засякла към мястото на корабокрушението нараснала централизация на радиоактивен цезий 137, само че счита, че равнищата са едвам доловими и не съставляват заплаха.

Междувременно съветският президент Владимир Путин награди посмъртно с висши държавни оценки 14-те моряци, починали при пожар в секретна атомна подводница, съобщи Ройтерс.

С президентски декрет, оповестен през днешния ден на уеб страницата на Кремъл, четирима от починалите се награждават с най-високото държавно отличие "Герой на Русия ". Останалите 10 са наградени с медал "За смелост ". Наградите са израз на благодарност към починалите подводничари и акцентират значимостта на секретната работа, която са правили, както и смелостта им в битката с огъня, която съгласно съветския министър на защитата Сергей Шойгу е съдействала за обезопасяването на нуклеарния реактор, отбелязва Ройтерс.

Путин съобщи, че екипажът на подводницата е бил първокласен, двама от членовето му са били удостоени със званието "Герой на Русия " още преди смъртоносната задача.

Свещеници отслужиха през вчерашния ден в пристанищния град Кронщат, покрай Санкт Петербург, молебен в памет на починалите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР