Съветникът в МВР Пламен Стоилов Фердов е работил за комунистическата

...
Съветникът в МВР Пламен Стоилов Фердов е работил за комунистическата
Коментари Харесай

Разкриха защо Бойко Рашков не дава косъм да падне от главата на Пеевски! Вижте какво е получил

Съветникът в Министерство на вътрешните работи Пламен Стоилов Фердов е работил за комунистическата Държавна сигурност в политическото “Шесто ” ръководство, а също по този начин е имал общ бизнес със притежателя на “Инса ойл ” Георги Самуилов, който е апетитен като непосредствен до депутата Делян Пеевски. За това оповестяват от уеб страницата за следствия Bird.bg.

Според данни от Комисията по досиетата Фердов е бил щатен чиновник на Държавна сигурност, ръководство VІ, назначен за шпионин със заповед № К-2938/ 28.08.1987 година Сред достиженията му е вербовката на явочник “Витоша ” /Емил Иванов Вълчев/ през 1989 година Бащата на Пламен Фердов – Стоил Фердов също е бил в структурите на Държавна сигурност като н-к на отдел в ръководство II /контраразузнаване/ и е карал курс в Съюз на съветските социалистически републики. Бил е и общоприет консул в Минск от 1989 година до 1992 година

През 1999 Пламен Фердов и Георги Самуилов стават съдружници в сдружението “Инса Трейдинг ”, което се занимава с търговия с петролни артикули. Георги Самуилов е някогашен шеф на петролния бизнес на “Мултигруп ” и след разпада на групировката сътвори “Инса Ойл ”, която има рафинерия в гр. Раковски. Всъщност истинската компания “Инса ” е основана през 1995 година а, “Инса Ойл ” се появява през 2001 година

“Инса Ойл ” нашумя след акция на НСБОП през март 2006 година, когато водените от Ваньо Танов антимафиоти откриха подправени горива за над 50 млн. лева Тогава Самуилов съобщи, че е жертва на поръчка на конкуренцията.

Месец преди акцията на НСБОП Георги Самуилов продава дяловете си в “Инса Трейдинг ” на Пламен Фердов и Васил Николов, сочат документи в Търговския указател. С продажбата той е премахнат като съучастник във компанията.

Но преди Самуилов да се скрие като притежател, през 2005 година Фердов и Николов основават друга компания за търговия с петролни артикули, носеща името “Инса Трейд ”. В момента притежатели на “Инса Трейд ” са някогашната брачна половинка на Фердов Диана Белчева и Мая Ушакова. През най-силната си година 2011 “Инса Трейд ” е отчела 204 хиляди лв. чисти доходи от продажби, а през 2020 те спадат до 60 хиляди лв..

Репортерите на БРРД поставиха старания да се свържат за коментар с Фердов, с пресцентъра на Министерство на вътрешните работи и персонално с Бойко Рашков по телефона, само че нито един от тях не отговори на позвъняванията.

Проксита на Пеевски и закани против публицист
В началото на януари БРРД разгласява следствие за лобистките контракти на американския лобист Антъни Подеста с български предприемачи, които се свързват с ползите на глобения по закона “Магнитски ” олигарх и народен представител Делян Пеевски. Един от договорите е с компания на Георги Самуилов. Друг контракт за 1,2 милиона $ е подписан с Велико Желев от “Хидрострой ”. Този контракт се оказа недеклариран по американския закон. Отделно от това Подеста има контракт с експортьора на оръжие Кирил Кленовски за лобиране в Рияд и е отворил обща компания със скандалния юрист Момчил Мондешки, което сочи, че ползите му в България са дълготрайни.

Икономическият седмичник “Капитал ” оповестява, че съгласно многочислени източници Самуилов управлява компания, закупила парцели от Пеевски за доста милиони. Сред тях е и знаковия хотел “Берлин ”, където се намираха офисите на Пеевски.

БРРД се свърза по телефона със Самуилов и го попита за връзката с Пеевски. Той съобщи, че в никакъв случай не се е срещал с Делян Пеевски и не го познава персонално, както и че няма нищо общо с неговия бизнес.

По време на следствието за договорите на Подеста основният редактор на БРРД Атанас Чобанов получи информация от американското посолство за “непосредствена опасност ” за здравето и живота му. Той осведоми за опасността ДАНС и персонално премиера Кирил Петков, който разпореди на службите да ревизират информацията и да обезвреждат заплахата.

До момента няма резултати от дейностите на тези институции, а наличието на човек с биографията на Пламен Фердов в близкото обграждане на министъра е по-скоро минус за сходно следствие.

Промяна, съветвана от Държавна сигурност?
Преди няколко години уеб сайтът за проверяваща публицистика Биволъ откри, че най-приближеното лице на Пеевски адв. Сашо Ангелов е наследник на Параскев Параскевов, почитан офицер от Държавна сигурност. Именно Параскевов подписва договорите на Пеевски с лобистката компания BGR Public Relations в Съединени американски щати. Друг доближен на Пеевски юрист е Гено Андреев, наследник на починалия полк. Румен Андреев, също знаков кадър на Държавна сигурност.

От “Панамските документи ” и Досиетата “Пандора ” стана ясно, че Ангелов е крайният притежател на основни офшорни компании, посредством които оперира Пеевски. На процедура в случай че Делян Пеевски бъде отхвърлен, бизнесът му ще остане в ръцете на наследниците на основни офицери от Държавна сигурност, които са били сътрудници на бащата на Фердов и началници на самия консултант Пламен Фердов.

Вече няколко месеца от идването на Бойко Рашков отпред на Министерство на вътрешните работи той развива бурна активност, с цел да проверява наследството на някогашния министър председател Бойко Борисов. Нищо сходно не се следи обаче по отношение на “айсберга на корупцията ” Делян Пеевски, който в това време се снабди с депутатски имунитет.

Според източници на БРРД чадърът над Пеевски идва точно от Фердов като основен представител на така наречен “Задкулисие ” в новото държавно управление.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР