Съветникът на ръководителя на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк обеща

...
Съветникът на ръководителя на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк обеща
Коментари Харесай

Съветник на Зеленски: след 6 месеца ще говоря от Крим. Медведев: Може и да е от изолатора

Съветникът на ръководителя на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк даде обещание изявление, че след шест месеца ще приказва онлайн по малкия екран от Крим.

" След шест месеца ще отида особено на крайбрежната алея в Ялта, там имам обичано място. Гарантирам ви, че ще се включа оттова и ще приказваме за това какъв ще бъде Крим ", сподели той в ефира на украинския телемаратон.

На думите на Подоляк последва реакция от Москва със опасност това да стане от централния център за задържане " Лефортово " в съветската столица Заместник-председателят на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев написа следното в Twitter: " Украинските напушени не престават да мечтаят за директни видеопредавания от Ялта и други места. Възможно е да се провежда такова нещо. Директно от следствения изолатор в Крим. Въпреки че най-напредналите ще могат да си провеждат сесия от Лефортово ".

Според някои изявления в западните медии украинските въоръжени сили не изключват нахлуване към Крим . По-специално, някогашният пълководец на украинските въздушно-десантни войски Михайло Забродски съобщи пред сп. The Economist, че украинските военни са възнамерявали интервенция за освобождение на анексирания Крим през 2023 година Според него обаче " към момента има доста борби, които би трябвало да бъдат извоювани ".

Русия евентуално ще продължи да нападна енергийната мрежа на Украйна, газовата й инфраструктура и главните услуги за хората, съобщи в това време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с румънския президент Клаус Йоханис в Букурещ, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Правейки това, когато навлизаме в зимата, демонстрира, че президентът (Владимир) Путин в този момент се пробва да употребява зимата като военно оръжие против Украйна ", уточни той пред публицисти на конференция в Букурещ преди двудневната среща на министрите на външните работи на страните членки на НАТО.

Не можем да оставим Путин да завоюва, това би посочило и на други водачи, че могат да реализират задачите си посредством мощ, уточни още Столтенберг, представен от Аджерпрес.

" Войната евентуално ще приключи на масата на договарянията , само че резултатът от договарянията зависи от обстановката на бойното поле ", сподели още той.

Министерската среща на НАТО е опция да повторим едно ясно обръщение: " Подкрепяме Украйна ", добави още Столтенберг.

Той добави, че чака едно от посланията на министерската среща на НАТО да бъде за нуждата от увеличение на доставките на противовъздушни системи.

" Вярвам, че всички съдружници ще ратифицират присъединението на Финландия и Швеция към НАТО ", добави още генералният секретар на НАТО, като изрази признателност към Румъния за поддръжката й в този развой.

От своя страна румънският президент Клаус Йоханис акцентира, че НАТО би трябвало да продължи с проекта за укрепване на източния си фланг.

Решението за увеличение на натовските бойци и съоръжение в източния фланг на алианса, взето на срещата на върха в Мадрид, би трябвало да влезе в действие допустимо най-скоро, уточни Йоханис на взаимната конференция със Столтенберг.

Йоханис посочи, че в подтекста на войната в Украйна е нужен повече от всеки път " мощен и взаимен " Северноатлантически алианс. Той добави, че целият черноморски район се нуждае от поддръжка.

Междувременно украинската държавна енергийна компания (ЕКУ) заяви, че е провела първото пробно закупуване на електрическа енергия от Румъния , съобщи Ройтерс. Внесен е дребен размер електрическа енергия, с мощ от 1 мегават, който не е употребен за икономически цели.

Украйна е изправена пред изострен дефицит на електрическа енергия, откогато Русия стартира през октомври да нападна енергийната инфраструктура на страната с масирани ракетни удари. Това докара до прекъсване на тока в доста региони.

" Вносът на електрическа енергия може да се трансформира в в допълнение средство за стабилизиране на енергийната система на Украйна ", се споделя в известие, оповестено на уеб страницата на украинската държавна енергийна компания.

Украинският държавен мрежов оператор " Укренерго " завоюва на търг, извършен на 24 ноември, правото да внася електрическа сила в Украйна, напомня ТАСС.

По-рано Украинската държавна енергийна компания заяви, че два пъти е осъществила пробно закупуване на електрическа енергия от Словакия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР