Съветникът на Държавния департамент на Съединените щати Дерек Шолей посети

...
Съветникът на Държавния департамент на Съединените щати Дерек Шолей посети
Коментари Харесай

Американска делегация сондира позициите на българските управляващи

Съветникът на Държавния департамент на Съединените щати Дерек Шолей посети София отпред на делегация от високопоставени публични лица, като част от обиколката си в няколко страни, оповестиха от посолството на Съединени американски щати у нас.

Целта на визитата, което беше на 8 февруари, е осъществяване на диалози с сътрудници и съдружници на Съединени американски щати по редица стратегически въпроси.

В рамките на своята аудиенция в България консултант Шолей се срещна със заместител министър-председателя Асен Василев, с министъра на защитата Стефан Янев и с министъра на външните работи Теодора Генчовска.

Шолей разиска със своите български домакини необятен набор от тематики, свързани със стратегическото надграждане на постоянните връзки сред нашите два народа, усилването на общата ни сигурност и разцвет, както и продължаването на нашето тясно трансатлантическо взаимоотношение в поддръжка на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, осведомят от посолството на Съединени американски щати.

Посещението на Шолей в София е в продължение на двустранния Стратегически разговор сред България и Съединени американски щати, чието начало беше поставено през януари 2020 година.

Съветник Шолей оцени високо резултатите от своите диалози с представителите на българското държавно управление.

" Приветстваме амбициозния дневен ред на новото българско държавно управление и с подготвеност ще го подкрепим в оправянето с пандемията от Covid-19, корупцията, климатичните промени, енергийната диверсификация и други основни въпроси ", сподели той, представен в известието.

Oт българското военно министерство цитираха министъра Стефан Янев, съгласно който " е значимо в този сериозен миг да сме сигурни, че вървим в вярната посока посредством рационализация и създаване на качества ".

Той е сложил акцент върху нуждата от осъществяване на като част от напъните ни за създаване на тежка механизирана бригада, който дефинира като предпочитан за Българската войска във допустимо най-кратки периоди.

Проектът е на стойност близо 1.5 милиарда с Данък добавена стойност и не е ясно по какъв начин ще бъде осъществен. От известието на МО не излиза наяве дали Янев е разискал опцията Съединени американски щати да вземат участие в него.

Една от вариантите е бронираните машини да бъдат закупени с междудържавни договаряния, както стана договорката за изтребителите F-16. Този вид обаче би трябвало да мине през Народното събрание.

В рамките на срещата е била прегледана тематиката за усложнената среда на сигурност с оглед обстановката към руско-украинската граница, ролята на НАТО в този подтекст, както и вероятните подходи в търсене на дипломатическо решение на конфликтните въпроси и деескалация на напрежението, оповестиха от МО.

Акцент беше подложен върху стратегическото партньорство сред двете страни-членки на Алианса. Обсъдени бяха и опциите за създаване на единна Черноморска тактика. Като сериозен проблем бяха посочени хибридните и кибер офанзиви, като от българска страна беше декларирано, че се работи по правене на национална киберстратегия, както и по построяването на качества за киберзащита.

Американската делегация с изключение на София ще посети Букурещ и Брюксел.

Преди ден Стефан Янев сподели, че, която България желае да одобри на своя територия в границите на усилването на отбранителния капацитет на Алианса в Източна Европа поради рецесията към Украйна.

От МО обаче не оповестиха дали тематиката е била част от дневния ред.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР