Съветът за сигурност на ООН призовава за отмяна на действията

...
Съветът за сигурност на ООН призовава за отмяна на действията
Коментари Харесай

ООН призова: Нужни са спешни действия в Кипър!

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации приканва за анулация на дейностите по разкриване на града-призрак Вароша в окупираните северни територии на Кипър. Президентът на Съвета направи особено изказване тази нощ откакто на закрити съвещания бе разисквана жалбата на Република Кипър.

Съветът за сигурност още веднъж удостоверява статута на Вароша, както е посочен в предходните резолюции на Организация на обединените нации (550 от 1984 година и 789 от 1992 г) и декларира, че не би трябвало да се подхващат никакви дейности, които не са в сходство с тях.

Съветът „ показва дълбоката си угриженост по отношение на известието в Анкара на 6 октомври за разкриване на бреговата линия във Вароша и приканва за анулация на този метод на деяние, както и за отбягване на всевъзможни едностранни дейности, които биха могли да усилят напрежението на острова “, се акцентира в изказването.

Съветът удостоверява също по този начин уговорката си за реализиране на трайно, всеобхватно и заслужено споразумяване на Кипърския въпрос, основаващо се на двуобщностна двузонална федерация с политическо тъждество, както е посочено в резолюциите на Организация на обединените нации.

Удовлетворението на кипърското държавно управление от позицията на Съвета за сигурност изрази непрекъснатият представител на Кипър при Организация на обединените нации дипломат Андреас Мавроянис. Той моли към управляващите в окупираните територии и по-специално към Турция да прекратят и да отдръпват всички дейности, които унищожават вероятностите за решение на Кипърския въпрос.

Част от крайбрежната зона и плажа на града-призрак Вароша в окупираните северни територии на Кипър бе отворена за жителите в четвъртък за първи път след 46 години. Правителството в Никозия съобщи, че това нарушава резолюциите на Организация на обединените нации и подаде тъжба в Съвета за сигурност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР