Съветът за сигурност на ООН одобри предложението на генералния секретар

...
Съветът за сигурност на ООН одобри предложението на генералния секретар
Коментари Харесай

Николай Младенов бе назначен за специален пратеник на ООН в Либия

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации утвърди предлагането на генералния секретар Антониу Гутериш българинът Николай Младенов да бъде назначен за специфичен делегат на Обединените народи за Либия, а норвежецът Тур Венесланд - за Близкия изток, оповестяват осведомителните организации.

Младенов заменя ливанеца Гасан Саламе, който през март се отдръпна като специфичен делегат за Либия поради напрежението. Венесланд пък ще наследи българина, който през последните 5 година беше медиатор на Организация на обединените нации сред Израел и палестинците.

Назначенията поставят завършек на траялите няколко месеца спорова препирни сред членовете на Съвета за сигурност, пристигнали след натиск на Съединени американски щати пратеническата роля за Либия да бъде поделена по този начин, че един човек да оглавява политическата задача на Организация на обединените нации, а различен да се концентрира върху посредничеството в спора. През септември Съветът за сигурност одобри това предлагането, само че Русия и Китай се въздържаха.

Наскоро Съединени американски щати поддържаха избора на Николай Младенов за специфичен пратеника за Либия, като непрекъснатият представител в Организация на обединените нации Кели Крафт уточни, че " Николай Младенов е верният избор за тази роля ".

В Либия царува безпорядък след подкрепеното от НАТО събаряне през 2011 година на нейния водач Муамар Кадафи. През октомври двата съществени лагера във войната там - интернационално приетото Правителство на националното единодушие и основаната в Източната част Либийска национална войска на Халифа Хафтар - се споразумяха за помирение.

" Членовете на Съвета за сигурност акцентираха нуждата от благонадежден и ефикасен, управителен от либийците Механизъм за наблюдаване на примирието и чака с неспокойствие обстоен отчет от генералния секретар за предложенията за дейно наблюдаване на прекъсването на огъня под егидата на Организация на обединените нации ", се споделя в изказване на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации от нощес. В него още веднъж бе насочен апел за изтегляне на всички задгранични бойци и наемници от Либия.

Враждуващите страни в Либия към момента не са договорили механизъм за избор на преходна власт, която да провежда произвеждането на избори.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР