Съветът на ООН по правата на човека назначи днес норвежки

...
Съветът на ООН по правата на човека назначи днес норвежки
Коментари Харесай

Норвежки съдия ще води разследването на нарушенията на правата на човека, извършени от Русия

Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида назначи през днешния ден норвежки арбитър, който е заседавал в няколко интернационалните трибунала, за началник на следствието на нарушаванията на правата на индивида, осъществени от Русия по време на войната в Украйна, съобщи " Франс прес ".

Ерик Мьосе, някогашен арбитър от Върховния съд на Норвегия и Европейския съд по правата на индивида, който ръководеше и интернационалния углавен арбитражен съд за Руанда, е назначен за ръководител на наскоро основаната самостоятелна интернационална проверяваща комисия.

Председателят на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида, Федерико Вилегас, назначи и другите двама членове на проверяващия екип: Ясминка Джумхур, омбудсман по правата на индивида в Босна и Херцеговина и Пабло де Грейф от Колумбия, специфичен докладчик на Организация на обединените нации за поощряване на истината, справедливостта и компенсациите.

Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида утвърди на 4 март резолюция за основаване на интернационалната комисия за следствие на нарушаванията на човешките права и на филантропичното право в Украйна след съветската инвазия.

В текста на проекторезолюцията, показан от Киев, се осъждат “нарушенията на човешките права и похищенията против тези права вследствие на съветската експанзия “ и се упорства за бързо евакуиране на съветската войска. В него се желае незабавното основаване, с първичен период от една година, на „ самостоятелна интернационална проверяваща комисия “, най-високото равнище за следствие на Съвета.

Тримата проверяващи ще бъдат натоварени със задачата да „ събират, обобщават и проучват доказателства за нарушавания “ на човешките права и на интернационалното филантропично право вследствие на войната в Украйна и да разпознават виновните за тези нарушавания, с цел да бъдат изправени пред съда, съобщи Българска телеграфна агенция.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР