Съветът на ЕС разпространи в петък, 3 юни, съдържанието на

...
Съветът на ЕС разпространи в петък, 3 юни, съдържанието на
Коментари Харесай

ЕК огласи петролните санкции срещу Русия

Съветът на Европейски Съюз популяризира в петък, 3 юни, наличието на утвърдените в четвъртък вечерта на 2 юни нови наказания против Русия поради войната в Украйна, заяви Българска телеграфна агенция от Брюксел. Пакетът наказания включва отчасти ембарго за вноса на съветски нефт.

В текста се показва, че България получава краткотрайна отстъпка от възбраната за импорт на съветски недопечен нефт по море.

 

Петролното ембарго

Европейски Съюз вкарва възбрана за покупката, вноса или преноса на съветски недопечен нефт и някои нефтопродукти.  Предвижда се прекъсването на вноса да отнеме шест месеца за нефта и до осем месеца за модифицираните петролни артикули. Временно изключение се планува за вноса на недопечен нефт по водопровод в тези страни от Европейски Съюз, които поради географското си разположение са изключително подвластни от съветските доставки и по-трудно ще ги заменят.

Снощи френското председателство изясни, че глобите ще бъдат разширени и към вноса на нефт през тръбопроводи  " незабавно щом е допустимо ". Очаква се новите наказания дружно с мерките, подхванати от Германия и Полша (те стопираха вноса през нефтопровода " Дружба " ), до края на годината да свият вноса на съветски нефт в Европейски Съюз съкрушително - с  92 %. то. 

 

Шестият пакет наказания включва и финансови ограничения. Забранява се застраховането на съветски търговски кораби, като мярката ще удари изключително тежко петролните танкери.

Европейски Съюз уголемява листата на съветските банки, изключени от интернационалната разплащателна система SWIFT - новите попълнения са най-голямата съветска банка Сбербанк,  Московската кредитна банка и Руската селскостопанска банка. Добавена е и Беларуската банка за развиване и възобновяване.

 

Освен това ЕС преустановява приемането на още три съветски държавни медии - " Россия RTR/RTR Планета ", " Россия 24/Русия 24 " и канала " Center International ", защото съветското държавно управление ги употребява за манипулиране на информация и за поощряване на дезинформацията за войната в Украйна, в това число за пропаганда с цел дестабилизиране на прилежащите на Русия страни и на Европейски Съюз. Мярката не визира опцията тези организации и техните чиновници да правят активност в Европейски Съюз, да вземем за пример да правят интервюта.

 

Европейски Съюз уголемява списъка на съветските и беларуските жители и организации, включени в  рестриктивните мерки за експорт на артикули и технологии с двойна приложимост. Европейски Съюз ще разшири листата със артикули и технологии, които може да допринесат за софтуерното възстановяване на защитата и сигурността на Русия. Включени са 80 звена за производството на химически оръжия, се показва в известието.

 

Разширява се възбраната за експорт към Русия на химически произведения и високи технологии.  

Европейски Съюз ще забрани даването за Русия на услуги от региона на счетоводството, връзките с обществеността, консултациите, данните в облак.

Налагат се наказания на виновни за зверствата, осъществени от съветските войски в Буча и Мариупол, както и на руснаци, подкрепящи войната, предприемачи и членовете на фамилии, на олигарси и чиновници на Кремъл, както и на сдружения от областите на защитата и финансите.

 

Европейски Съюз утвърди шестия пакет наказания против Русия, като по гледище на Унгария бе изключен съветският патриарх Кирил - изявен поддръжници на нашествието в Украйна. На 1 юни, тъкмо откакто евролидерите бяха преодолели всички различия за петролните наказания, Унгария блокира приемането на новите ограничения, като изиска главата на Руската православна черква да бъде изваден от черния лист. 

 

 

Реакция

Москва реагира по нормалния метод на новината за санкциите  - предизвести, че те щели да навредят доста на самите страни от Европейски Съюз. В публична позиция на Министерството на външните работи се акцентира, че отказът от съветския нефт и петролни артикули, както и възбраната да се застраховат съветски търговски кораби ще предизвика спомагателен растеж на цените, ще дестабилизира енергийния пазар и ще нарушат логистичните вериги.

 

Междувременно страните от ОПЕК взеха решение в четвъртък да усилят добивите на нефт и това да стане още през юли-август вместо през септември, както бе планувано по-рано.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР