Съветът на ЕС одобри официално Стратегическия компас, който ще гарантира

...
Съветът на ЕС одобри официално Стратегическия компас, който ще гарантира
Коментари Харесай

Одобрен е Стратегическият компас, гарантиращ отбранителната автономия на ЕС

Съветът на Европейски Съюз утвърди публично Стратегическия компас, който ще подсигурява отбранителната автономност на Европейски Съюз. Това беше и един от цели на френското председателство. 

Решението на джъмбо съвета, в който участваха министрите на външните работи и на защитата на Европейски Съюз, става откакто войната се завърна в Европа. 

" Опасностите нарастват и цената на бездействието е ясна. Стратегическият компас е тенденция за деяние ", акцентира висшият представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. 

Министърът на външните работи Теодора Генчовска съобщи:

" Този инструмент към този момент е реалност - Стратегическия компас, който в действителност подсигурява качества, средства и най-много финансиране във връзка с сигурността и защитата на Европейския съюз ". 

Министърът на защитата Драгомир Заков дефинира значимостта на новия инструмент по този начин: " Това е инструмент, посредством който Европейски Съюз ще бъде по-способен в региона на сигурността и защитата! Създава се основата за това. Това е документ, посредством който ще се реализира тази допълняемост и отбягване на повтаряне с НАТО по линия на, примерно, отбранително обмисляне. Даже те синхронизират към този момент като процеси, което пък за нас е значимо. Също по този начин Европейският инструмент за мир ще бъде употребен доста повече към този момент в задачи наоколо до границата на Европейски Съюз, което пък е значимо за България - приказваме към този момент за Западни балкани, Черноморския район. Тази синергия, която се получава сред НАТО и Европейския съюз, е може би най-хубавият отговор на обстановката, която имаме сега в Европа и тази смяна в геополитическата среда ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР