Саудитският журналист Джамал Хашокжи е убит по поръчка на най-високите

...
Саудитският журналист Джамал Хашокжи е убит по поръчка на най-високите
Коментари Харесай

Ердоган: Хашокжи е убит по поръчка на висшата власт в Саудитска Арабия

Саудитският публицист Джамал Хашокжи е погубен по поръчка на " най-високите равнища " на държавното управление в Рияд, само че крал Салман не може да е забъркан.

Това написа турският президент Реджеп Тайип Ердоган във в. " Вашингтон пост ". За същото издание пишеше Хашокжи, откакто напусна Саудитска Арабия поради рецензии към ръководещите, дълги години съветвани от него.

Думите на Ердоган в изданието са най-силната до момента отпратка към възможна интервенция на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Името му не се загатва в текста, само че съветници на президента нееднократно са го замесвали в догатките си, откогато Хашокжи изчезна в саудитското консулство в Истанбул тъкмо преди месец, а турски медии започнаха да популяризират изтекла информация за убийството.

 

Ердоган сподели, че " и за секунда " не е повярвал, че крал Салман може да има нещо общо със случая.

" Никой не трябва да се осмелява да прави още веднъж такива закононарушения на територията на съдружник от НАТО, " написа турският президент. Същевременно " дългогодишното " другарство на Анкара и Рияд не значи, че Турция може да си затвори очите за предумишленото ликвидиране и да не се опита да открие кой дърпа конците, продължи президентът.

След изгубването на Хашокжи на 2 октомври Саудитска Арабия две седмици твърдеше, че той е напуснал консулството в Истанбул час след влизането си. Впоследствие, и частично поради натиска на Ердоган, смени три версии, като първо твърдеше, че е умрял при юмручен пердах, по-късно, че е погубен без позволение от управляващите в опит да бъде уверен да се върне в родината си, а най-после окачестви случая като " преднамерено ликвидиране ".

Някои анализатори настояват, че задачата на Ердоган е престолонаследникът принц Мохамед да бъде свален от власт, без връзките със Саудитска Арабия да пострадат.

Публикацията е озаглавена " Саудитска Арабия още би трябвало да дава отговор на въпроси за убийството на Джамал Хашокжи ". В нея Ердоган повтори въпроси, които зададе най-малко от няколко трибуни към саудитските управляващи: " Къде е тялото? Кой е " месният помощник ", на който саудитска управляващи настояват, че са предали останките? Кой е дал заповедта за убийството? "

За страдание, заключава президентът, саудитските управляващи отхвърлят да отговорят. Той се срещна със саудитския основен прокурор тази седмица, само че турски медии писаха, че Сауд ал Моджеб е отказал да сътрудничи с информация.

По-рано през днешния ден Ясин Актай, консултант на Ердоган и другар на Хашокжи, сподели за в. " Хюриет ", че по негова информация тялото е било разчленено, а частите - разядени с киселина. Последното не е било потвърждавано от турската прокуратура, представила в сряда подробности от действието (според личната си версия).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР