Бившият треньор и футболист на Левски Емил Велев даде интервю

...
Бившият треньор и футболист на Левски Емил Велев даде интервю
Коментари Харесай

Кокала: Тотално провален сезон за Левски

Бившият треньор и футболист на Левски Емил Велев даде изявление пред сътрудниците от " Тема Спорт ", в което приказва за представянето на " сините " през сезона, идната треньорска промяна и бъдещата селекция. Кокала, както е прочут измежду почитателите, изрази мнение за Станислав Генчев и Алекс Колев, които се чака да дойдат на " Герена " през лятото. Той разяснява и войната сред Наско Сираков и част от последователите.

Г-н Велев, Левски победи Локомотив Пловдив на " Лаута ". Наблюдавахте ли дуела и какво ви направи усещане?

- Честно казано, не гледах мача. Нямах интерес да го направя, защото и двата тима не се борят за нищо. Изпуснаха всевъзможни влакове. Христо Крушарски беше споделил, че Локомотив ще стане втори, както и от Левски, че ще се борят за тройката, откакто възможностите за купата се изпариха. Нищо такова не се случи.

Наближава 110-ата годишнина на клуба, а Левски изпраща нулев сезон...

- Тотално провален сезон. Ако някой каже нещо друго, тотално се заблуждава. Не може да се извади нещо позитивно. Оправданията, че няма пари, не вървят. Клубът си беше избавен, публиката си идваше на мачовете и поддържаше тима. Да, продадоха се значими играчи за отбора през зимата и оттова нещата потеглиха надолу, само че и това не е опрощение, тъй като ти си Левски и би трябвало да имаш задоволително солидни футболисти, които да заместят продадените.

Къде се позволиха грешките в хода на сезона, с цел да се стигне до изпускане на квотата за евротурнирите?

- Много са. Да стартираме от вратарския пост - ротацията беше безумна. Първо Михайлов, след това Андреев, а по-късно Андонов и да се върне Пламен. Вече до Ники не се стига. Може би след мача с Лудогорец, когато позволиха пет гола, тази ротация беше съдбовна в идващите дуели с ЦСКА и Черно море. Трябва да отбележим и многото пропуски и неточности в отбраната, както механически и тактически като тим, по този начин и самостоятелни. Това беше картинката в шампионата.

От клуба оповестиха, че Николай Костов ще води тима до края на шампионата и се счита, че Станислав Генчев ще поеме Левски. Какво е мнението ви за сегашния треньор на Крумовград?

- Не съм сигурен, че Николай Костов ще си тръгне. Според мен той е комфортен на управлението и може би ще остане. Какво да кажа за Генчев? Няма доста години в тази специалност. Единственият по-светъл лъч е настоящето му наличие в Крумовград. Отборът не се бори за нищо и играе освободено, само че пък тази серия от 15 следващи дуела без загуба е съществено достижение за дилетант в елита. Това демонстрира, че има отлична симбиоза сред треньор и футболисти. Ако пристигна в Левски, нека направи същото, само че знаем, че на " Герена " е мъчно.

В сряда следва директен конфликт сред двамата в Коматево.

- И този мач ще е неправилен. Не знам дали ще го виждам. Няма да ми е забавен подобен конфликт. Вече го споделих - Крумовград не е тим, който играе в града си. Провеждат мачовете си, упражняват и живеят в Пловдив. Някои играчи не са стъпвали в този град.

Винаги в края на сезона се задават клишираните въпроси за селекцията в тимовете, само че къде виждате потребност от укрепване в Левски?

- Ставаме банални, само че във всички линии има потребност от укрепване. Когато вземеш добър състезател, е плюс, нека се уцели през лятото. Левски към този момент взе нов - Майкон, само че нямаме визия какъв футболист е. През идващия сезон ще преценим качествата му.

За сигурен нов се счита Алекс Колев от Крумовград. Какво е мнението ви за него?

- Той е добър състезател. Да, малко с годинките е напреднал, само че натрупа много сериозен опит в българското състезание и сподели качествата си. Има наличие на терена и като футболист, и като фигура. Неслучайно бе викнат и в националния тим. Левски сега разполага с Рикардиньо и единствено с него виждаме, че не може да се оправи тимът и би трябвало още един нападател. Чета, че Левски ще вземе над 5-6 играчи и в случай че са договорили Наумов, Колев и Бастунов е доста добре. Трябва да се огледа към българския пазар. Някой ще каже, че родните футболисти са по-скъпи от чужденците - не е по този начин. Да докараш чужденец е належащо да се занимаваш с намирането на апартамент за него, заплащане на сътрудници и така нататък Нещата са съществени и би трябвало да се подходи по този метод, към този момент зависи и кой ще е треньор. Пак споделям, че Костов би трябвало да остане, само че пък съобщи, че си потегля след края на сезона... Необходимо е да има изясненост незабавно след края на шампионата, с цел да се организира добра подготовка, а направиш ли го, няма значение с какви футболисти разполагаш. Както се споделя - денят се познава от сутринта.

Николай Костов ли би трябвало да носи по-голямата виновност за нулевия сезон?

- Не, никога. Първо, не би трябвало да се търси виновност. Така се стекоха събитията, че имаше потребност от свежи пари в клуба и обикновено бе те да дойдат от прехвърляния на футболисти. Видяхме закъде отидоха и бе неотложно да се продадат. Ако нямаше нужда от това, допускам, че щяха да се запазят тези играчи, само че и отново до каква степен щеше да стигне тимът, не е несъмнено. Сега се чака и продажбата на Кордоба. Вече трета година се пробват да го трансферират и чакам да съумеят в този момент. Фактите са такива и по тази причина не бих упреквал Ники Костов за трагичното показване в края на сезона. Отпадане за купата от Хебър, битка за четвъртото място - това не подхожда на гранд като Левски.

Как ще коментирате войната сред Наско Сираков и част от почитателите, които даже забавиха началото на мача с Черно море?

- Абсолютна неточност на управлението, че позволи това нещо да се случи. Има полиция и защита и откъде-накъде ще позволиш да влязат почитатели, да застанат на вратата и да не разрешат да стартира мачът. Едва ли някъде другаде може да се случи, само че виждаме, че в България това е допустимо. Всеки си прави каквото си желае. Грешка е и този афиш " Сираков вън! " към този момент втора година да седи на стадиона. Ако съм аз, не бих го позволил. Каквото и да ми коства.

Какво очаквате от Левски през идващия сезон?

- Пак ще бъде заложен въпросът какви са упоритостите за новата акция, нали? За кой път ще кажа, че те би трябвало да са шампионската купа и продобиване на купата. Друга опция за Левски няма. Никой от управлението не разгласи, че ще се подмладява тимът и няма да се преследват цели, да се прави тим за идващите години. Това е друго, само че непрестанно се взимат нови чужденци и по-малко използваш личната си школа. Навремето, когато 7-8 индивида ни качиха в първия тим, не се чакаха незабавно резултати, а след две години спечелихме трите купи. Тимът се обиграваше и израстваше. Почти всички бяхме от школата и доста малко играчи от провинцията.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР