Саудитска Арабия е сред малкото страни с капацитет за справяне

...
Саудитска Арабия е сред малкото страни с капацитет за справяне
Коментари Харесай

Заради войната в Украйна: ще се прегърнат ли пак САЩ и Саудитска Арабия?


Саудитска Арабия е измежду дребното страни с потенциал за справяне с енергийната рецесия, провокирана от войната в Украйна, споделят специалисти. Затова Мохамед бин Салман още веднъж се оказва издирван сътрудник - от Анкара до Вашингтон.

Графикът на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман в последно време е напълнен със срещи на най-високо ниво. По-рано през седмицата 36-годишният принц се срещна с египетския президент Абдел Фатах Сиси в Кайро и с йорданския крал Абдула II в Аман. В сряда беседва с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. През юли се чака американският президент Джо Байдън да посети Рияд.
Редакцията предлага
Тези срещи показват смяната в политическото държание на престолонаследника. " През първите си години Мохамед бин Салман разчиташе доста на ескалацията и на провокации. През последните години той промени тази външнополитическа тактика ", разяснява пред Дъждовни води Себастиан Сонс, специалист по тематиките, свързани със Саудитска Арабия и Персийския залив.

След в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 година интернационалният облик на спорния престолонаследник претърпя съществени провали.

Тогава турският президент даде обещание правдивост. " Ердоган е виновен за утежняването на имиджа на Мохамед бин Салман в арабския свят след убийството на Кашоги ", споделя Чинция Бианко от Европейския съвет за външна политика.

Сближаването стартира при започване на годината

Днешното доближаване сред Турция и Саудитска Арабия е знак за сериозна смяна във външната политика на Ердоган. Помирението стартира по-рано през годината, когато Анкара съществено ограничи рецензиите си по отношение на режима в Саудитска Арабия. Следващата стъпка пристигна през април, когато Турция реалокира процеса против двадесет и шестима саудитци по случая " Кашоги " от съд в Истанбул в Рияд. През същия месец Ердоган отпътува за Саудитска Арабия за персонална среща с престолонаследника.

След срещата с Мохамед бин Салман в Анкара турският президент съобщи, че задачата на визитата е била издигането на връзките сред двете страни на " доста по-високо ниво ".

Причините за тази внезапна смяна в връзките са колкото политически, толкоз и стопански. В момента. А идващото лято предстоят и президентски избори. Заради войната в Украйна страната има потребност и от саудитски нефт.

Рияд може да помогне за оправянето с енергийната рецесия

Според Кемал Киришджи от мозъчен концерн " Бруукингс Инститюшън " претекстовете за смяната в отношението на Турция към Саудитска Арабия не са доста разнообразни от тези за идното посещаване на Джо Байдън в Рияд. Въпреки това стоплянето на взаимоотношенията на престолонаследника с Турция евентуално ще е по-лесно от това със Съединените щати. За разлика от Вашингтон, Ердоган в никакъв случай не е упреквал за убийството на Кашоги непосредствено Мохамед бин Салман, въпреки да съобщи, че убийството е било поръчано от " най-високите равнища на саудитското държавно управление ".

Ердоган и бин Салман се срещнаха още през април.

По време на предизборната акция Байдън се изрече остро по отношение на Саудитска Арабия, а откакто встъпи в служба през януари 2021 година връзките сред Съединени американски щати и кралството понесоха тежък удар. Ситуацията се утежни в допълнение от публикуването на систематизиран отчет през 2021 година, който твърдеше, че бин Салман е одобрил интервенцията, приключила с убийството на Кашоги. Байдън отхвърли да беседва непосредствено с престолонаследника.

Всичко това обаче ще се промени на 15 юли, когато той ще бъде в Рияд за двудневно посещаване. И въпреки всичко във формулировката, с която бе оповестено пътуването на Байдън, се усеща неустановеност. В петък американският президент съобщи, че не пътува до Саудитска Арабия особено за среща с престолонаследника, а ще се види с него като част от по-широка " интернационална среща ", в която се чака да се включат водачи на страни от Персийския залив, Йордания, Египет и Ирак.

" Саудитска Арабия е една от дребното страни в света с потенциал за справяне с енергийната рецесия, провокирана от войната в Украйна ", съобщи пред Дъждовни води Митхат Ренде, някогашен турски дипломат в Катар. " Дори и да не ви харесва държанието на дадена страна, някак би трябвало да работите с нея. "

Големите залози за Саудитска Арабия

Малко евентуално е Байдън и Мохамед бин Салман да се прегърнат толкоз сърдечно, колкото Ердоган и престолонаследникът, само че тематиките за диалог са доста. Въпреки процъфтяващия петролен бизнес, дължащ се на световния дефицит на нефт, Саудитска Арабия също има доста, което е заложено на карта.

, в която Саудитска Арабия и Съединени американски щати поддържат битката против подкрепяната от Иран милиция на хутите, към момента не е дефинитивно завършила. В момента тя е спряна, с помощта на американско-саудитската дипломация. Двете страни са мощно заинтригувани от нуклеарната договорка с Иран и укрепването на съюза сред Съединени американски щати, Саудитска Арабия, Израел и други страни от Персийския залив за неутрализирането на Иран. Срещата може да докара и до нови районни начинания.

За престолонаследника летните срещи могат да дадат началото на нов стадий в политическата му кариера и позицията му като районен водач. " Байдън идва при него, Макрон го посети, Борис Джонсън също. Така че всички, които имаха големи проблеми със случая " Кашоги ", го върнаха в интернационалната общественост ", споделя Себастиан Сонс. " Това е голям триумф за него и той ще го употребява и за вътрешнополитически и пропагандни цели ".

По-рано през месеца доминираният от Саудитска Арабия картел ОПЕК+ даде обещание да усили производството на нефт през юли и август. Байдън побърза да приветства този ход.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР