Сътрудничеството между България и Словения е не само търговия, а

...
Сътрудничеството между България и Словения е не само търговия, а
Коментари Харесай

Румен Радев: Словения е изключително важен икономически партньор за България

Сътрудничеството сред България и Словения е освен търговия, а създаване на другарство и партньорство за взаимно развиване на просвета и нововъведения, взаимно произвеждане и реализацията му на трети пазари. Това съобщи президентът Румен Радев, който дружно с президента на Република Словения Наташа Пирц Мусар откри през днешния ден Българо-словенски бизнес конгрес в София.

Словенският президент е на публично посещаване в България по покана на президента Радев, а в делегацията ѝ са включени представители на водещи словенски компании. Фокус на събитието е насърчаването на директните контакти сред българския и словенския бизнес, както и изследване на опциите за активизиране на двустранния стокообмен и стимулиране на взаимната търговия и вложения, оповестиха от пресцентъра на президента. 

В изявлението си президентът уточни, че Словения е извънредно значим стопански сътрудник за България освен поради сходните характерности на нашите пазари и предвидимата икономическа среда, само че най-много поради общата ни цел да развиваме високотехнологични производства и нововъведения, да се интегрираме още повече в единния европейски пазар и да сътворяваме условия, които да задържат младежите в нашия район.

„ Общи са напъните ни да създадем Балканския полуостров и целия ни район по-привлекателно място за вложения, а това значи да поставяме общи старания за развиване на свързаността ", акцентира още президентът. Във връзка с това той открои и ролята на съществувалата за малко, в интервала 2018-2020 година, директна авиолиния сред Любляна и София, която е способствала за по-интензивни контакти сред двете страни. Румен Радев изрази и вяра в скоро време да бъде открит оператор, който да възобнови тази постоянна авиолиния, с цел да бъдат насърчени бизнесът и туризмът.

Българският президент означи развиването на Словения като водещата страна в Източна Европа и някогашния социалистически блок във връзка с построяването на кръгова стопанска система, основаването на зелени технологии, продукция с висока добавена стойност, развиване на експортно насочено произвеждане, гарантиране на стандарт и качество на живот на своите жители.

Относно капацитета за съдействие и вложения в България Румен Радев даде като образец българския аутомотив бранш, който в границите на десетилетие е отбелязал доста развиване. Днес заетите в него са над 70 000 и създадената от него продукция съставлява 11% от Брутният вътрешен продукт. „ Във всеки автомобил, създаден през днешния ден в Европа, наложително има елементи, системи и съставни елементи създадени в България ", добави президентът. По думите му напредъкът на IT бранша и на започващите компании в Словения и България са причина и опция да се търси обединяване в бранша.

Румен Радев означи достиженията на страната ни в областта на галактическите технологии и уточни сполучливото партньорство сред българската компания EnduroSat и Словенския галактически център за върхови достижения.

Президентът Наташа Пирц Мусар означи развиването на стокообмена сред България и Словения, като акцентира капацитета за неговото следващо нарастване. Пред представителите на бизнеса тя открои смисъла на европейската интеграция на Западните Балкани, за която основна роля има икономическото съдействие. Тя уточни още, че тази година България ще бъде страна сътрудник на ревюто AGRA 2024 в Горня Радгона в Словения. Президентът Пирц Мусар удостовери и словенската поддръжка за пълноправното участие на страната ни в Шенген.

Българо-словенският бизнес конгрес е проведен от Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия (ИАНМСП) в партньорство с организацията за бизнес развиване SPIRIT Slovenia.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР