Сателитни изображения показват, че руските десантни кораби Азов и Ямал

...
Сателитни изображения показват, че руските десантни кораби Азов и Ямал
Коментари Харесай

Le Figaro публикува сателтни снимки, на които са непокътнати руските десантни кораби Азов и Ямал

Сателитни изображения демонстрират, че съветските десантни кораби " Азов " и " Ямал " не са унищожени, пише Le Figaro, представено от Фокус бг.

В събота (23 март) Украйна изстреля залп от крилати ракети Storm Shadow или SCALP против Кримския полуостров, където се намира основната черноморска военноморска база на Русия в Севастопол.

По този мотив украинските военновъздушни сили, които разполагат с изтребители-бомбардировачи, способни да употребяват тези оръжия английско и френско произвеждане, оповестиха, че " сполучливо са поразили " два съветски десантни кораба клас " Ропуча " - " Азов " и " Ямал ".

Според украинското военно разузнаване последният даже е бил " сериозно развален ". 

В следствие доста украински сметки даже оповестиха в X, че двата десантни кораба са били " унищожени ".

На този стадий това изказване наподобява не е доказано от публикуването на първична сателитна фотография на военноморската база в Севастопол от 24 март.

На изображението се виждат два кораба от клас " Ропуча ": единият от тях наподобява е ескортиран към плаващ пристан, само че няма забележими повреди - сигурно е ескортиран от пристанищни влекачи, само че това е общоприета маневра в такива случаи - до момента в който вторият наподобява е закотвен до кея, още веднъж без забележими повреди. От друга страна, се появяват черни следи - като от изгоряло място, само че върху самия пристан, а не върху кораба.

Според Киев при нападението може да е потърпевш още един съветски транспортен съд. " Подозираме, че е доста евентуално да е бил развален и " Иван Хурс ", съобщи представителят на украинските военноморски сили Дмитрий Плетенчук във вторник, 25 март.

За разлика от двата десантни кораба, които са остарели, защото са въведени в употреба през 1988 година и 1990 година, " Иван Хурс " е неотдавнашен разследващ транспортен съд, който се причисли към съветския флот през 2018 година Но и в този случай на този стадий няма самостоятелна информация, която да удостовери или отхвърли, че той е бил ударен.

През май 2023 година украинците към този момент оповестиха, че корабът е бил " развален " или даже " погубен " от офанзива на морски дрон. В продължение на няколко месеца обаче многочислени сателитни фотоси посочваха кораба без забележими повреди.

Следователно резултатът от нападението в събота към момента изисква условното. " Въпреки това, което споделят украинските военновъздушни сили и военното разузнаване, не можем да считаме, че някой от (двата) " Ропуча " е изключително развален или погубен, до момента в който не получим малко повече доказателства ", обобщава да вземем за пример Ukraine Control Map, един от OSINT (анализатори на отворени източници) сметките, които наблюдават войната в Украйна.

В обновена информация Главното разследващо ръководство (ГРУ) към Министерството на защитата на Украйна показва, че корабът " Ямал " е бил ударен.

" Според украинското военно разузнаване характерът на вредите по кораба " Ямал " е сериозен: дупка в горната палуба го е предиздвикала да се преобърне на десния ръб ", се добавя в известието.

" Окупаторите непрестанно изпомпват вода от разваления транспортен съд, който е взел участие в анексирането на Крим ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР