Съсобственик на охранителна фирма официално е обвинен в престъпление и

...
Съсобственик на охранителна фирма официално е обвинен в престъпление и
Коментари Харесай

Как прокуратурата помогна на „Делта гард“ в битката за отнетия лиценз

Съсобственик на охранителна компания публично е упрекнат в закононарушение и по тази причина по закон би трябвало да излезе от ръководството на сдружението си. Но не го прави. Министерство на вътрешните работи лишава лиценза на компанията, само че тя апелира пред съда, който най-после открива следното: обвиненият е получил непредвидена помощ от прокуратурата.

Цели две години и половина тя не го е уведомила, че е упрекнат, а е направила това едвам три дни откакто той е трансферирал дяловете си. Така може да се окаже, че официално той е спазил закона и лицензът на компанията му е бил лишен непозволено.

Така звучи в резюме правосъдният проблем към охранителната фирма  “Делта гард ” и някогашния ѝ съсобственик Димитър Спасов, прочут с прозвището Митко Каратиста. Делото е формирано по тъжба на компанията и на 2 февруари беше оповестено за решение от Административния съд – София-град.

Свободна Европа изпрати писмени въпроси до прокуратурата, в това число – за какво тя не е предявила обвиняването на Димитър Спасов в продължение на две години и половина, само че към този момент оттова не дават информация.

“Делта гард ” доби популярност около следствието на Антикорупционния фонд  “Осемте джуджета ”, което разказва скица за присвояване на имущество и бизнес активи благодарение на прокуратурата.

Димитър Спасов е неин някогашен съсобственик. Той е упрекван от бизнесмена Илия Златанов, че е станал деен участник в отнемането на контрола над част от бизнеса му с произвеждане на асансьори.

Твърденията за схемата “Осемте джуджета ”, ръководена от някогашния шеф на столичното следствие Петьо Петров-Еврото с присъединяване на брачната половинка му Любена Петрова, някогашния началник на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров и Митко Каратиста, бяха огласени през лятото на 2020 година Тогава Софийската градска прокуратура образува инспекция, чийто процес се пази в загадка и досега.
Как беше лишен лицензът
Макар че Илия Златанов неведнъж твърдеше, че чиновници на “Делта гард ” нелегално са лимитирали достъпа му до една от фабриките на компанията му “Изамет ”, Министерство на вътрешните работи по този начин и не откри нарушавания в нейната активност. Това се промени през предходната есен, когато отпред на вътрешното министерство от няколко месеца към този момент беше Бойко Рашков.

На 27 октомври 2021 година Главната дирекция “Национална полиция ” в Министерство на вътрешните работи публично разгласи, че е почнала процедура по отнемането на лиценза на “Делта гард ”. Ден по-късно ведомственият пресцентър посочи, че съображение за това е събитието, че съучастник в компанията е бил упрекнат в закононарушение от общ темперамент, само че все пак не е извършил задължението си да излезе от сдружението в 30-дневен период.

Както Свободна Европа писа, ставаше въпрос точно за Димитър Спасов-Каратиста, който на 14 май 2019 година е бил упрекнат от Окръжната прокуратура в Бургас за безчинство, осъществено със мощ или опасност. Впоследствие стана ясно, че той е подхванал стъпки към прекачване на своите 50% от компанията в интерес на съдружника си Марин Русев още миналата година.

В последна сметка “Делта гард ” става еднолична благосъстоятелност на Русев на 25 октомври 2021 година, а това събитие е отразено в Търговския указател четири дни по-късно – на 29 октомври. Случайно или не, след още три дни – на 2 ноември 2021 година, Бургаската окръжна прокуратура внезапно се сеща, че е време да предяви на Спасов обвиняването му. Защо това е направено две години и половина след повдигането на обвиняването му? Засега липсва публично пояснение.

Ясно е обаче, че таман този процес на събитията може да се окаже с решаващо значение за изхода на делото за лиценза на “Делта гард ” в Административния съд – София-град (АССГ). Видно от протокол от последното съвещание, извършено на 2 февруари, съдът е приел проблема за обяснен и го е оповестил за решение в период.
Какво се случи до момента в съда
В края на съвещанието юристът на “Делта гард ” и юрисконсултът на Министерство на вътрешните работи са удостоверили, че нямат спор по обстоятелствата, а единствено по тяхното тълкувание. Тоест, и двете страни по телото удостоверяват, че Митко Каратиста е бил известен за обвиняването си две години и половина след неговото покачване и три дни, откакто публично към този момент не е бил притежател на охранителната си компания.

По този мотив АССГ акцентира категорично пред двете страни, че “спорът сред тях е юридически, а не по обстоятелствата и се свежда до това: от коя дата поражда административното обвързване по Закона за частната охранителна активност и респективно стартира да тече 30-дневният период – от датата на постановлението за привличане като обвинен за закононарушение от общ темперамент или от датата на предявяване на обвиняването на обвинения ”.

Казано с други думи, в случай че съдът приема, че този период е почнал да тече от предявяването на овбинението на Спасов, “Делта гард ” печели делото и резервира лиценза си.

Затова юрисконсултът на Министерство на вътрешните работи прави искане съдът да ревизира дали наблюдаващият прокурор по делото против Митко Каратиста го е призовавал преди датата на предявяване на обвиняването. Причината за това искане е, че съгласно Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) “разследването не се предявява, в случай че лицето не е открито на посочените по делото адреси за приканване в страната или е постоянно призовано, само че не е показало уважителни аргументи за неявяването си ”.

“В Закона за частната охранителна активност е записано, че срокът тече не от известяван на обвинения, а от привличането му в качеството на подобен. Съгласно член 219, ал.1 от Наказателно-процесуален кодекс той се смята за притеглен като обвинен от датата на съставянето на постановлението ”, аргументира се още представителят на вътрешното министерство.
„Релевантна е единствено датата на връчването“
Съдия Миглена Николова обаче отхвърля настояването му, приемайки, че “за задачите на актуалното произвеждане е без правно значение какви дейности са осъществявани от наблюдаващия прокурор по връчване на постановлението, като е съответстваща единствено датата на връчването ”. Тя прибавя още, че няма пълномощия да ревизира работата на прокуратурата.

Веднага по-късно отбраната на “Делта гард ” пледира, че привличането на обвинен включва две съществени дейности – покачване и предявяване на обвиняване. Затова претендира, че Димитър Спасов няма по какъв начин да се счита за обвинен преди да му е предявено обвиняването, което пък е станало откакто той към този момент не е бил съсобственик на компанията.

“Това са разнообразни процесуално-следствени дейности, които не трябва да се преглеждат като едно. Това са разнообразни дейности и могат да се правят в разнообразни дни, като не е наложително да са в един ден ”, споделя от своя страна юрисконсултът на Министерство на вътрешните работи и моли жалбата на “Делта гард ” да бъде отхвърлена.

След късите изказвания на двете страни АССГ афишира делото за решение в целесъобразния едномесечен период. Макар в тази ситуация да има две противоположни тълкувания, мнението на съда, че е “релевантна единствено датата на връчването [на постановлението за покачване на обвинение] ” дава индикация кое е най-вероятното развиване на делото.

Свободна Европа изпрати документално питане до Бургаската окръжна прокуратура, с което изиска информация за какво предявяването на обвиняването на Каратиста се е забавило с две години и половина, бил ли е призоваван преди началото на ноември 2021 година, както и на какъв стадий се намира следствието против него. До публицистичното привършване на текста обаче отговори не бяха получени.

Борис Митов е съдебно-криминален кореспондент от над 10 години. Следил е работата на службите за сигурност и правосъдната система в разнообразни медии, измежду които Българската телеграфна организация, вестник „ Сега “ и сайта „ Медиапул “.
https://www.svobodnaevropa.bg/
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР