Съществуват всевъзможни скали за измерване на величини във всички области

...
Съществуват всевъзможни скали за измерване на величини във всички области
Коментари Харесай

Люти чушки Халапеньо - ползи и факти

Съществуват всевъзможни скали за премерване на величини във всички области на живота. Няма по какъв начин да няма канара и за премерване лютивината на чушките. Такъв метод за премерване съществува, назовава се канара на Сковил. Измерването е за количество капсаицин, което би трябвало да се разреди, с цел да изчезне чувството на парене, което се получава при потреблението на люти чушки. Скалата стартира от 0 за сладката чушка и стига 16 милиона единици за чистия капсаицин.

Според тази канара най-лютата чушка в света за тази година е Каролина рийпър, въпреки че са измерени две още по-люти от нея, с подобаващи имена - Дъха на дракона и Пепър екс. Последната е най-пиперливата, която е открита до момента.

Сред огромното многообразие от сортове пикантни чушки една от междинен клас си е извоювала международна популярност. Това е лютата чушка Халапеньо. При нея са измерени от 2500 до към 8000 единици. Кое в нея я е направило толкоз известна, какви са изгодите и приложенията на тази чушка и какви други забавни обстоятелства можем да научим за парещата храна, към която постоянно посягаме, макар огнения усет? Добре е да научим отговорите на тези въпроси и други, които са свързани с пикантното мексиканско прелъщение Халапеньо.

Кое прави лютите чушки люти и с какво притегля парещият усет?

Пламъкът в устата, който получаваме откакто отхапем от люта чушка, се предизвиква от химичното съединяване капсаициноиди. Това са субстанции без мирис, намиращи се в бялата сърцевина на чушката. При консумация тези субстанции се свързват с рецепторите, които реагират на болежка от топло в устата и гърлото. Мозъкът получава известие за парене и изпраща сигнал на тялото, с цел да в профил парещото вещество. Това става причина тялото да форсира метаболизма. В резултат на работата на организма за справяне с паренето се получава охлаждащото изпотяване, сълзенето и хремата при потреблението им. Отделят се ендорфини, които са телесни болкоуспокояващи.

Човекът е притеглен от хранителното предизвикателство, което съставлява лютата чушка, поради преживяването по време на потреблението на лютиво, а природата се е постарала да бъде по този начин, тъй като лютите чушки са потребни - те понижават риска от гибел, от рак, от сърдечни заболявания и предизвикват дълголетието. Колкото повече капсаицин, толкоз повече лютивина, само че и повече изгоди. Това вещество обаче напълно не е задоволително, с цел да бъде една люта чушка в челото на потребните. Халапеньо го потвърждава изрично след разглеждане на състава на този лют зарзават.

Същност и хранителен състав на лютите чушки Халапеньо

 Халапеньо с бекон

С името Халапеньо се отбелязва жанр пикантни люти чушлета. По размер са дребни, стигат до междинна величина. На цвят са зелени и ли червени. Мексико е родината им, само че са добре познати във всички елементи на света.

Халапеньо са богати на капсаицин, а умерената приложимост на това вещество посредством чушките оказва помощ:

- Да се контролират киселините в стомаха

- Да се форсира метаболизма

- Да се контролира теглото

- Да се унищожат канцерогенните кафези в тялото

- Да намалее равнището на холестерол в кръвта

Хранителният състав на халапеньо е впечатляващ. Те съдържат същинско благосъстояние от витамини и минерали, защитаващи тялото от свободните радикали. Сред потребните съставки се откриват: витамините А и С, Е, К, В6, флавоноидите - бета каротин, лутеин, алфа каротин.

Както останалите зеленчуци лютите чушки Халапеньо съдържат фибри. Само едно чушле дава 2 % от нужните фибри за деня. Витамин С играе роля на антиоксидант, а витамин В6 взе участие в над 140 процеса в организма.

Полезни свойства на чушката Халапеньо

Парливото чушле пази тялото от проблеми в ставите, усъвършенства циркулацията на кръвта, пази от стомашни проблеми, потребно е за белите дробове, покачва тонуса и оттова физическата интензивност. Има и още доста други изгоди, които заслужават внимание.

Отслабване с чушки

Капсаицинът в Халапеньо, както и другите капсаициноиди заселват метаболизма с 4-5 % за ден и по този метод подкрепят отслабването. Тази добавка топи мазнините в корема. Тя е с ниско наличие на калории и по тази причина потреблението на лютото прелъщение не основава риск от напълняване.

 Халапеньо

Успешно се борят с рака

Капсаицинът е прочут с противораковите си качества. Може да убие над 40 типа ракови кафези, без да засегне здравите. Успешното справяне с рака се дължи на способността му да стопира делението им, да забавя образуването на кръвоносни съдове към туморното образувание, да стопира разпространяването на тумора към други органи. Необходими са обаче още проучвания в тази тенденция, тъй като наподобява, че количеството играе рола.

Имат обезболяващ резултат

Капсаицинът има и обезболяващо деяние. Тази му дарба се употребява при производството на кремове и пластири за външно приложение главно при ставни болки.

Успокояващият болките резултат идва от краткотрайното блокиране на рецепторите за болежка в региона на приложение. В началото се усеща парене, последвано от изтръпване и унищожаване на болката.

Произвеждат се и спрейове с капсаицин за напръскване в носа при мигрена. Не еясно обаче дали яденето на люти чушки Халапеньо може да има обезболяващ резултат.

Превенция са против стомашни язви

Тъй като язвата на стомаха се предизвиква от фактор като високата киселинност на стомаха, лютата чушка се явява предварителна защита, защото понижава киселинността на стомашните сокове.

Капсаицинът от лютата чушка подкрепя тялото в унищожаване на вредите от алкохол и обезболяващи в несъразмерни дози.

Борят се с инфекции

Съединеният на лютата чушка са доста ефикасни при закъснение на растежа на бактериите и дрождите и по този начин предотвратяват размножаването на бактерии и отрови, причиняващи хранителни отравяния.

Освен отравянето с храна, капсаицинът стопира и стрептококови инфекции в гърлото, бактериален кариес и други.

Поддържат сърдечното здраве

Капсаицинът понижава действието на високия холестерол, високото кръвно налягане и по този начин поддържа сърцето крепко. При консумация на 5 грама люти чушки Халапеньо кръвната захар се стабилизира и няма заплаха от внезапно повишаване, което е потвърдено в медицината.

 Фахитас с халапеньо

Използване на люти чушки Халапеньо в кулинарията

Огнените чушлета са известни в мексиканската кухня. Те могат да се ядат сурови, сготвени, пушени, сушени на прахуляк. Различните обработки не унищожават значително наличния капсаицин. Ползват се в гуакамоле, чили кон карне, такос, кесадиля и други Добавят се във фахитас, предписания за царевичен самун, начос, салца и какви ли не вкусотии.

Могат да се прибавят към месни ястия, хлебни произведения, сирена, в готвени, мариновани ястия, в пикантни сосове. Колкото повече капсаицин, толкоз повече изгоди за здравето, това е рецептата, само че се потвърждава все по-упорито, че потребни са и не толкоз пикантните съединения на капсаицина. Затова не толкоз лютите чушлета като тези с отстранена мембрана също са потребни.

Странични резултати при консумация на люти чушки Халапеньо

Въпреки изгодите на Халапеньо би трябвало да се внимава. Не са подобаващи за бременни дами, кърмещи, заболели от гастрит, язва и други стомашни недоволства. Най-честият непряк резултат при консумация е паренето в устата. Хората, които имат невисок толеранс към резултатите на лютата чушка, би трябвало да отстраняват бялата мембрана вътре в чушката преди да я употребяват в храната. Малките червени чушлета, без кафяво по тях са по-леки, а белезите приказват за по-пикантен усет.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР