САЩ, Великобритания и Германия изразяват неискрена загриженост за иранските жени

...
САЩ, Великобритания и Германия изразяват неискрена загриженост за иранските жени
Коментари Харесай

Иран посъветва Запада да си спести неискрената загриженост за иранските жени

Съединени американски щати, Англия и Германия показват " неискрена угриженост " за иранските дами и девойки.

Така Иран отвърна на Запада, който насочи рецензии към отношението на страната по отношение на дамите. Реакцията бе подбудена от случай, за който правозащитни групи настояват, че тийнейджърка е в кома след на Техеран, тъй като не носи хиджаб.

Правозащитните групи се притесняват, че 16-годишната Армита Джераванд може да бъде изправена пред същата орис като  чиято гибел в ареста на моралната полиция предходната година провокира месеци на народен митинг.

Техеран отхвърля известията на правозащитници, че Джераванд е била ранена в неделя при конфликт с служители на реда, налагащи ислямския дрескод в страната, който изисква дамите да носят хиджаб. Позицията на Иран по отношение на случая е, че потърпевшото момиче е паднало и си е блъснало главата. Поради тази причина и влошеното й здравословно положение е настанена в болница.

В този подтекст представителят на иранското външно министерство Насер Канаани разкритикува Съединените щати, Англия и Германия за забележките, които направиха през миналата седмица по отношение на правата на дамите в Иран и случая Джераванд.

Насер Канаани прикани западните страни да не вършат пристрастни забележки и да си спестят неискрената угриженост за иранските дами и девойки. И настоя- Съединени американски щати, Германия и Обединеното кралство да се заемат с грижата за техните пациенти.

В сряда заместник-специалният делегат на Съединени американски щати за Иран Абрам Пейли написа в " X ", че Вашингтон следи деликатно новините за положението на Джераванд.

" Шокиран и угрижен от известията, че иранската по този начин наречена морална полиция е нападнала 16-годишната Армита Джераванд ", сподели още Пейли.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок написа в " X ": " Отново млада жена в #Иран се бори за живота си. Само тъй като сподели косата си в метрото. "
 Момиче е в кома след случай поради нарушение на закона за хиджаба в Иран?
Момиче е в кома след случай поради нарушение на закона за хиджаба в Иран?

Ситуацията е неразбираема, само че има опасения за разпалване на нови протести
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР