САЩ, Великобритания и Австралия съобщиха, че започват реализацията на проекта

...
САЩ, Великобритания и Австралия съобщиха, че започват реализацията на проекта
Коментари Харесай

Китай и Русия: САЩ, Великобритания и Австралия създават нов военен лагер

Съединени американски щати, Англия и Австралия оповестиха, че стартират реализацията на плана за нуклеарните подводници, което провокира паника измежду интернационалната общественост. На 26 ноември Международната организация за атомна сила (МААЕ) организира полемика по отношение на плана и съответното му въздействия, където Китай и Русия показаха сериозната си позиция против съюза сред трите страни.

На взаимна конференция след срещата на непрекъснатите представители на Китай и Русия китайският представител Уан Цюн акцентира, че партньорството сред трите страни по контракта за нуклеарните подводници основава нов боен лагер и ускорява напрежението в района. Руският представител сподели, че американските подводници употребяват мощно обогатен уран, който се употребява за оръжия. Ако планът не бъде преустановен, Австралия ще получи тонове нуклеарни материали, което съществено ще наруши интернационалния механизъм на неразпространение на нуклеарни оръжия.

Миналата седмица Австралия се включи публично в противоречива стратегия, която ще й разреши да се достави с подводници с нуклеарни мотори в границите на новия си защитителен съюз със Съединени американски щати и Англия.  Министърът на защитата Питър Дътън и представителите на Лондон и Вашингтон подписаха съглашението, разрешаващо обмяна на информация за нуклеарни мотори.

Това е първото съглашение, подписано и оповестено обществено след сключването на новия тристранен защитителен съюз АУКУС на фона на възходящото напрежение сред Китай и Съединени американски щати в Тихия океан. В резултат на подписването на тристранния пакт Австралия анулира огромен контракт за закупуването на 12 френски подводници на стойност 55 милиарда евро. Това докара до трайно разтягане на връзките сред Париж и Канбера.

Сключването на пакта разгневи Китай, който го дефинира като " извънредно безотговорна " опасност за стабилността на района.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР