САЩ ще помогнат на Израел да възстанови ПВО Железен купол,

...
САЩ ще помогнат на Израел да възстанови ПВО Железен купол,
Коментари Харесай

Байдън обърка Нетаняху с президент, но увери, че заедно ще възстановят израелските ПВО

САЩ ще оказват помощ на Израел да възвърне Противовъздушна отбрана " Железен купол ", разяснява американският президент Джо Байдън.

" Говорих с Нетаняху. По-рано през днешния ден разговарях с египетския президент ал-Сиси. Премиерът Нетаняху ме осведоми, че Израел се е съгласил на взаимно преустановяване на огъня, без предварителни условия ", изясни Байдън и добави, че съгласно Сиси, " Хамас " и други радикални групировки в Газа също са се съгласили на преустановяване на огъня.

" Премиерът показа с мен и своята признателност за системата " Железен купол ", която нашите страни създадоха дружно и която избави голям брой животи на израелски жители - араби и евреи.

" Уверих го в цялостната си поддръжка за възобновяване на израелската система " Железен купол ", с цел да се подсигурява защитата и сигурността на страната в бъдеще ", акцентира Байдън.

Израелската войска съобщи, че от Газа по Израел са изстреляни 4070 ракети, 610 са паднали в самия палестински анклав, към 90% са прихванати от системата за противовъздушна защита " Железен купол ".

Байдън обърка Нетаняху с президент. " Говорейки с президента Нетаняху, аз похвалих решението му да приключи актуалните военни дейности за по-малко от 11 дни. Също по този начин подчертах казаното от мен по време на този спор: " Съединените щати изцяло поддържат правото на Израел да се пази против безразборни ракетни офанзиви от Хамас и други основани в Газа терористични групи, които лишават живота на почтени цивилни в Израел ".

По-рано кабинетът на израелския министър председател Бенямин Нетаняху удостовери информация за помирение с " Хамас ".

Съединени американски щати се пробват да предотвратят продължаването на актуалното клане в Близкия изток. " Проведохме интензивни полемики на високо равнище... с Египет, палестинските управляващи и други страни от Близкия изток, с цел да избегнем продължителния спор, на който бяхме очевидци през предходните години, когато започнаха военните дейности ", добави Байдън.

Той акцентира, че през последните дни персонално е приказвал доста пъти с Нетаняху, както и с палестинския президент Махмуд Абас. " Оценявам и приноса на други участници в района, коитоработиха за преустановяване на боевете ".

Байдън сподели, че Съединени американски щати са ангажирани да работят с Организация на обединените нации и други интернационалните играчи, с цел да дават филантропична помощ за хората от линията Газа и възобновяване на анклава.

" Съединени американски щати са ангажирани да работят с Организация на обединените нации, ние продължаваме да работим с Организация на обединените нации и други интернационалните играчи, с цел да предоставим навременна филантропична помощ и интернационална помощ на хората от линията Газа и да възстановим анклава ".

" Ще използван тези старания в тясна съгласуваност с палестинските управляващи, а не с Хамас, като в същото време няма да позволим на Хамас да възвърне военния си боеприпас ", сподели Байдън.

Съединени американски щати имат вяра, че сега има " същинска опция " за разрешаване на палестино-израелския спор и Вашингтон има намерение да постави всички старания за решаването на този проблем.

" Вярвам, че палестинците и израелците заслужават да живеят в сигурност, да се радват на независимост, стопански разцвет и народна власт. Моята администрация ще продължи да се ангажира с тиха, безмилостна дипломация, с цел да реализира такива цели. Вярвам, че имаме същинска опция за прогрес и аз се наемам да работя в тази посока ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР