САЩ са предали на Украйна списък с приоритетни реформи, от

...
САЩ са предали на Украйна списък с приоритетни реформи, от
Коментари Харесай

Напрежение. Вашингтон с ултиматум към Киев

САЩ са предали на Украйна лист с предпочитани промени, от чието осъществяване ще зависи продължаването на помощта от Вашингтон за Киев, пише Deutsche Welle.

Защо тези условия се слагат тъкмо в този момент?
-->
Съединени американски щати се предали на Украйна лист с предпочитани промени, чието осъществяване от страна на Киев е изискване Вашингтон да продължи да оказва помощ на Киев. Той се съдържа в писмо, изпратено от помощник-съветника по националната сигурност Майк Пайл. То включва ясни периоди за провеждането на промените, които са подредени по значимост. 

Кои сфери се нуждаят от промени?

Най-неотложните промени са укрепването на Специализираната антикорупционна прокуратура и Националното антикорупционно бюро. Сред плануваните стъпки е да вземем за пример увеличението на щата на бюрото до 300 души и запазването на неговата самостоятелност. Това би трябвало да стане до три месеца.

Същият период се планува и за законодателното споразумяване на въпроса за наложителното обявление на приходите и имуществото на държавните чиновници и съдиите, както и за финансовата активност на политическите партии. Други претенции са самостоятелен и транспарантен избор на началник на Националната организация по попречване на корупцията и обновяването на Висшият правосъден съвет.

Освен това списъкът съдържа условия за промени в работата на надзорните препоръки на държавните предприятия " Укренерго " и " Нафтогаз ".

" Познавайки маниера на украинските управляващи да бавят промените до последния миг, в този момент са дадени доста ясни периоди за съответни дейности ", споделя пред Дъждовни води депутатът Ярослав Юрчишин от парламентарната комисия по антикорупционната политика. Според него, макар късите периоди, всички промени от листата на Съединени американски щати могат да бъдат извършени от Киев в точния момент. Той показва и това, че за всички нужни промени към този момент има импортирани законопроекти, които би трябвало единствено да бъдат гласувани.

Реформи против оръжие?

Писмото с настояванията за промени провокира бурни диспути в Украйна. Макар в текста, обнародван от вестник " Украинска истина ", да не е посочено каква тъкмо помощ от Съединени американски щати се слага според от провеждането на промени в Украйна, анализаторите обобщават случая като предложение за " промени против оръжие ".

" Да, промените са нужни. И Съединени американски щати имат право да ги изискват против оказваната от тях финансова поддръжка за украинския бюджет, за филантропичната помощ, другите стратегии. Но не против доставките на оръжие - нали у нас никой не краде снаряди и танкове и не ги продава на пазара. Много транспарантно ни се загатва: реформирайте се или умирайте ", разяснява прочувствено телевизионната водеща Лариса Волошина.

Депутатът Виктор Чумак на собствен ред отбелязва, че настояванията на Съединени американски щати за промени не са нови - за тях се е говорело още от 2014 година, само че от този момент до момента Киев не е правил промените, а ги е имитирал. " Сега инструментът на Запада са оръжието и военната поддръжка. Значи е заложена не просто поддръжката, а съществуването на страната ", написа Чумак във Facebook.

Същевременно, както заяви " Гласът на Америка ", във Вашингтон са декларирали, че " планът на листата с предпочитани промени, предаден от Съединени американски щати за разискване, не е изискване за даването на идна военна помощ ".

Заради изборите в Съединени американски щати?

Украинският специалист по външната политика Сергей Герасимчук споделя пред Дъждовни води догатките си, че появяването на писмото може да е обвързвана с предизборната битка в Съединени американски щати. " Има група конгресмени, които се отнасят сериозно към оказването на помощ на Украйна и капитализират това в хода на предизборната акция. Появата на листата има за цел да успокои гласоподавателите и да покаже, че изразходването на средства на американските данъкоплатци е обвързвано с избрани условия и не съставлява разсипничество от страна на администрацията на Джо Байдън ", споделя Герасимчук.

Директорът на Центъра за политически проучвания Пента Владимир Фесенко пък акцентира пред Дъждовни води, че условието на Съединени американски щати за усилване на публичния надзор над активността на украинските държавни институции ще подкрепи развиването на демокрацията в Украйна, изключително в изискванията на война.

" В края на краищата всичко това дава отговор на нашите ползи - по тази причина в тази ситуация не става дума за някакви прищявки на нашите сътрудници или за измяна ", уверен е Фесенко. Той обаче отбелязва, че този път украинските управляващи би трябвало да се отнесат съществено към условията на Съединени американски щати.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР