САЩ са отделили седмици на дипломатически усилия, подкрепени с данни

...
САЩ са отделили седмици на дипломатически усилия, подкрепени с данни
Коментари Харесай

САЩ са убеждавали Европа за опасността от руска инвазия в продължение на седмици


Съединени американски щати са отделили седмици на дипломатически старания, подкрепени с данни от разузнаването, с цел да убедят европейските си сътрудници в подготовката на хипотетична съветска инвазия в Украйна, въпреки някои от страните на Стария континент да са били скептични към сходна опасност, оповестява английският вестник The Financial Times, базирайки се на източници, съобщи организация " Фокус ".

Според изданието напъните на Съединени американски щати са били ориентирани към увещание на скептичните страни, в това число Германия, че Русия „ скоро може да изпрати войските си в Украйна “. По данни на редакцията Съединени американски щати са популяризирали материали за „ хипотетичните планове на Кремъл “ до 29-ата съдружници от НАТО в двустранни и групови срещи и по дипломатически канали на Европейски Съюз. Предаването на класифицирана информация е почнало през ноември, преди среща на министрите на НАТО, на която, наред с други неща, беше необятно дискутирана тематиката за Украйна.

Според четирима публични лица нехарактерното равнище на разпространяване на разследваща информация се дължи на нежеланието на някои съдружници в Европа да се доверят на известията на Съединени американски щати за подготовката на съветска инвазия. „ Много съдружници не бяха сигурни, че се случва нещо съществено. Бяхме сюрпризирани от тази празнота [в разузнаването]. Как и за какво Съединени американски щати видяха това, което не видяхме ние? “, цитира изданието думите на европейски чиновник, поискал анонимност. Някои страни от Европейски Съюз и НАТО, които приканват за разговор, а не за борба с Москва, са изразили мнението, че Русия няма да предприеме стъпки към Украйна, „ в случай че не бъде предизвикана “. Според изданието в последна сметка информацията на американското разузнаване е трансформирала позицията им.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР