САЩ са дълбоко загрижени от новата ескалация на насилието в

...
САЩ са дълбоко загрижени от новата ескалация на насилието в
Коментари Харесай

САЩ обезпокоени от ескалацията в Нагорни Карабах

Съединени американски щати са " надълбоко загрижени " от новата ескалация на насилието в Нагорни Карабах и упорстват за " незабавни стъпки " за понижаване на напрежението, съобщи Държавният департамент.

Ново напрежение избухна към противоречивия планински район сред Азербайджан и Армения , където трима бойци бяха убити, а Баку съобщи, че е поел надзор над няколко стратегически височини в региона.

„ Съединените щати са надълбоко загрижени и наблюдават от близко известията за интензивни боеве към Нагорни Карабах , в това число за жертви и загуба на живот “, сподели представителят на Държавния департамент Нед Прайс в изказване късно в сряда. „ Настояваме за незабавни стъпки за понижаване на напрежението и отбягване на по-нататъшна ескалация “, добави той.

Насилието провокира незабавна интернационална реакция , като Русия упрекна Баку в нарушение на нежното преустановяване на огъня, а Европейският съюз настоя за „ неотложно преустановяване на военните дейности “.

В изказването си Прайс прикани за „ контрактувано, изцяло и стабилно споразумяване на всички оставащи въпроси, свързани с или произлизащи от спора в Нагорни Карабах “. Заклетите врагове Армения и Азербайджан водиха две войни - през 2020 година и през 90-те години на предишния век - за популации с арменци регион на Азербайджан Нагорни Карабах. Армения отстъпи елементи от територия, която контролираше от десетилетия, а Русия разположи към 2000 мироопазващи сили, с цел да следят нежното помирение, само че напрежението продължава макар съглашението за преустановяване на огъня. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР