САЩ разширяват санкциите срещу руските проекти за газопроводи Северен поток-

...
САЩ разширяват санкциите срещу руските проекти за газопроводи Северен поток-
Коментари Харесай

Строителството на "Балкански поток" изнервя САЩ

САЩ уголемяват глобите против съветските планове за газопроводи „ Северен поток- 2 “ и “Турски поток ”. " Русия употребява своите тръбопроводи за основаването на национална и районна взаимозависимост от съветските енергийни доставки, а Москва уголемява своето политическо, икономическо и военно въздействие, отслабва европейската сигурност. Тези тръбопроводи ( " Северен поток-2 ", " Турски поток " ) понижават енергийната диверсификация на Европа и, затова, отслабват енергийната сигурност на Европа ", акцентират от Държавния департамент.

Държавният департамент на Съединени американски щати излезе с обяснение по отношение на настоящите наказания по отношение на плана за газопровод „ Северен поток-2 “. Документът визира глобите против задгранични лица и компании, умишлено „ предоставящи кораби за строителството на плана “. Тази дефиниция беше призната в миналогодишния Закон за отбрана на енергийната сигурност на Европа (PEESA).

По-рано се смяташе, че обект на такива наказания могат да станат единствено компании, които директно дават кораби за строителството на „ Северен поток-2 “, като, да вземем за пример, компанията Allseas, чиито кораби прекратиха работата по газопровода през януари 2020 година след въвеждането на глобите.

Сега Държавният департамент разшири интерпретацията на „ даване на кораби “, заявявайки, че под ударите попадат и дейности на компании, предоставящи разнообразни услуги за такива кораби /например, услуги по дооборудването или рационализация, както и финансирането на подобен жанр дейност/. Държавният департамент е дал на такива компании период от 30 дни, започвайки от 20 октомври, с цел да прекратят добросъвестно всевъзможен тип такава активност.

При това се допуска, че фирмите, които са предоставяли такива услуги до 20 октомври и към този момент ни ги дават, няма да бъдат наказвани.

„ Държавният департамент и министерството на финансите на Съединени американски щати има намерение да употребява цялостния набор от санкционни компетенции, с цел да спре строителството на „ Северен поток-2 “ и „ Турски поток “ и техните вероятни продължения “, се споделя в известието.

Новата интерпретация на Държавния департамент обгръща част от глобите, препоръчани от конгресмените в законопроекта PEESCA, който сега се разисква от Конгреса.

БГНЕС напомня, че при започване на октомври страната ни бе посетена от Франсис Фенън, помощник-държавен секретар в Бюрото по енергийни запаси към Държавния департамент на Съединени американски щати, който имаше срещи с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Тогава Фанън даде да се разбере, че американските наказания ще обиден продължението на съветския газопровод „ Турски поток “, който би трябвало да премине през българска територия. Това, че българското държавно управление го назовава " Балкански поток " и твърди, че е част от българската газова инфраструктура, не трансформира същността на плана, означи той.

" Разбирам, че има разлики на имената на газопровода, само че съгласно нас това не трансформира обстоятелството, че Русия го употребява като инструмент. Едно и също нещо е. Законодателството на Съединени американски щати за глобите е от няколко години и обновяването по предложение на Помпео през юли цели да се предотврати потреблението на енергийни активи за въздействие ", посочи Фанън.

Газопроводът „ Турски поток “ беше разгласен от съветския президент Владимир Путин в Анкара през декември 2014 година Този план размени „ Южен поток “, който трябваше да минава през България, само че не отговаряше на условията на Третия енергиен пакет на Европейския съюз.

„ Турски поток “ включва две прави, които свързват Русия и Турция по дъното на Черно море. Всяка една от тях е с потенциал 15,75 милиарда куб.м. газ. Първата права бе пусната в употреба на тържествена гала в Истанбул на 8 януари тази година. На откриването участваха президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, а също по този начин министър председателят на България Бойко Борисов и сръбският водач Александър Вучич.

Втората права на „ Турски поток “ би трябвало да мине през България и да доставя природен газ за Сърбия и Унгария. В България тръбата се назовава „ Балкански поток “. Нейното строителство се забави, в това число и поради пандемията от ковид.

Вашингтон постоянно се е обявявал против „ Турски поток “. Два дни след стартирането в употребата на газопровода, на 10 януари 2020 година, Съединени американски щати изпратиха явен сигнал, че са срещу продължението на тръбата през българска територия за Европейски Съюз. Съединените щати са срещу втората линия на газопровода „ Турски поток “, предопределена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, защото я преглеждат като геостратегически план на Русия, съобщи тогава заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, който е №3 в Държавния департамент на Съединени американски щати.

„ Съзнаваме, че енергийната сигурност е доста значима за Европа и разбираме, че когато нашите съдружници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съдружници “, сподели той и добави: „ Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва употребява енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява въздействие, да разделя Европа. „ Северен поток-2 “ и втората линия на „ Турски поток “ са проблем, тъй като не обезпечават енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, тъй като Русия получава опция да заобиколи тръбопроводите на украинска територия “.

В самата Русия неведнъж са заявявали, че втората права на „ Турски поток “ се построява на първо място в поддръжка на съветския съдружник на Балканите – Сърбия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР