САЩ призовават за намаляване на напрежението между България и Република

...
САЩ призовават за намаляване на напрежението между България и Република
Коментари Харесай

САЩ призовават да се помирим със Северна Македония

САЩ приканват за понижаване на напрежението сред България и Република Северна Македония, съобщават Нова телевизия и БГНЕС.

Призоваваме България и РСМ да понижат риториката между тях и бързо да разрешат двустранните си разногласия, настоя представителят на Държавния департамент пред " Гласът на Америка ". Думите му бяха във връзка решението на българските управляващи да отдръпват посланика си от Скопие.

Той акцентира, че бъдещето на РСМ е в Европейски Съюз.

Съединени американски щати не престават да поддържат цялостната евроатлантическа интеграция на страната, се акцентира в изказването на Държавния департамент.

Припомняме, напрежението сред София и Скопие внезапно набъбна, откакто секретарят на българското съдружие в Охрид Християн Пендиков бе пребит на 19 януари. Той бе транспортиран в България и настанен във ВМА, където по-късно бе опериран. Според македонската прокуратура Пендиков е пребит, тъй като намерено е декларирал своята българска етническа принадлежност.

Пострадалият беше посетен в лечебното заведение от външния министър на РСМ Буяр Османи, който осъди насилието, само че и прикани българите да прекратят провокациите. Случаят обтегна в допълнение връзките сред България и РСМ. България дори временно отзова посланика си от Скопие.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР