САЩ обявиха в понеделник, че ще финансират регионални медии в

...
САЩ обявиха в понеделник, че ще финансират регионални медии в
Коментари Харесай

САЩ създадоха фонд за подпомагане на регионални медии в Унгария

САЩ оповестиха в понеделник, че ще финансират районни медии в Унгария, с цел да оказват помощ в обучаването и снабдяването на публицисти с съоръжение. Целта е да се отбрани независимостта им, която съгласно Вашингтон е сложена на възходящ напън и изнудване, добавя " Ройтерс ".

Агенцията напомня, че министър председателят Виктор Орбан ускори контрола си над медиите в страната посредством законови промени, нови регулации и завладяването им от доближени до него предприемачи. Действията му са подложени на критика от западни сътрудници на Унгария с наближаването на постоянните парламентарните избори през април 2018г., които се чака той да завоюва без проблеми.

Това е изключително осезаемо в провинцията, където единствените източници на вести за популацията са следени от държавното управление публични медии и шепа издания, другарски настроени към ръководещата партия " Фидес ". Затова районните медии са във фокуса на програмата, за която Вашингтон отделя 700 хиляди $.

" Държавният департамент търси сътрудник на държавното управление на Съединени американски щати, който ще помогне да бъдат подготвени публицисти и претенденти за тази специалност за това по какъв начин я практикуват ", се споделя в публично известие на външното министерство на Съединени американски щати, изпратено до " Ройтерс ".

" Многократно - и обществено, и в частни диалози - Съединени американски щати са изразявали паниката си от положението на свободата на медиите в Унгария. Страната е поела ангажимент да съблюдава тези стандарти ", добавя формален представител на американското държавно управление.

Програмата предлага техническа и финансова помощ на медии, опция да стигнат до повече читатели в страната и чужбина, както и дребни дарения и други средства за подкрепяне. Фондът ще е разполагаем от месец май 2018г.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР